close

Săptămâna Europeană de Prevenire a cancerului de Col Uterin – accent pe prevenție și informare

2023-01-18

O săptămână pentru a sensibilizarea tuturor în legătură cu cancerul de col uterin și efectele acestuia. În 2023, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin se desfășoară în penultima săptămână a primei luni din an (16-22 ianuarie).

Cancerul de col uterin este vindecabil cu depistarea precoce. Acest tip de cancer se răspândește foarte lent, crescând astfel șansele de vindecare. Tot ce trebuie să facem este să ne testăm și să începem tratamentul înainte ca neoplazia să fie în stadiul în care scad șansele la viață. Expunerea prelungită la anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) este principala cauză a cancerului de col uterin. HPV este un virus comun și se transmite pe cale sexuală. Se pare că majoritatea femeilor l-au avut la un moment dat în viața lor, dar, din fericire, nu duce întotdeauna la cancer.

Sfatul medicului: Când este infectarea cu Human Papilloma Virus (HPV) motiv de îngrijorare


Cancerul este o afecțiune în care celulele se divid fără control, răspândindu-se în țesuturile din jur. Cancerul care afectează regiunea cervicală se numește cancer de col uterin. Dr. Harald zur Hausen, medic virusolog german, a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2008, pentru descoperirea faptului că anumite tulpini ale virusului papiloma uman pot provoca cancer de col uterin. Această descoperire a dus, în timp, și la crearea de vaccinuri care să ajute la prevenirea cancerului de col uterin – o singură doză de vaccin poate proteja împotriva HPV. Totuși, OMS raportează că aproximativ 28.000 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin numai în Europa.

Cu o rată a incidenței cancerului de col uterin de 22,6 %ooo (3380 cazuri noi), în 2020, România continuă să ocupe primul loc între țările UE (în Europa fiind depășită doar de Muntenegru). Rata incidenței este de 2,5 ori mai mare față de media europeană și de 4,3 ori mai mare comparativ cu rata incidenței din Finlanda – țară care derulează un program de screening (cu testul Babeş-Papanicolau) de mai bine de 50 de ani. În România, cancerul de col uterin se situează pe locul al doilea, după cancerul de sân, din punctul de vedere al incidenței și pe poziția a patra în ceea ce privește mortalitatea, în urma cancerului de sân, bronhopulmonar și colorectal.

Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament


În stadiile incipiente, cancerul genital este total asimptomatic. Abia în stadiile avansate apar manifestări: sângerări intermenstruale, după contact sexual, în perioada menopauzei, fenomene digestive înșelătoare, creștere în volum a abdomenului, dureri abdomino-pelvine, precum și alte simptome. Cancerul de col uterin este diagnosticat cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, însă afecțiunea poate afecta și femeile foarte tinere. Screening-ul cancerului de col uterin poate preveni până la 80% din îmbolnăviri”, punctează dr. Mihail Cocoș, medic primar obstetrică - ginecologie la Ovidius Clinical Hospital.

Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Sud-Estul României, cultivă performanța medicală în beneficiul pacientului.