close

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului – toată lumea merită acces la îngrijirea cancerului

2023-02-04

4 februarie: Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului este momentul optim să recunoaștem puterea de a lucra împreună, pentru un scop comun. Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului este privită de organizațiile și specialiștii în sănătate ca fiind mai mult decât o zi din calendar – este ziua de conștientizare globală a cancerului și a impactului pe care îl are în viețile noastre ale tuturor.


Mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite; o altă treime pot fi vindecate, dacă maladia este detectată devreme și tratată corespunzător. Prin implementarea unor strategii adecvate resurselor de prevenire, depistare precoce și tratament, se pot salva milioane de vieți în fiecare an.

În ultimii ani, Națiunile Unite, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții ONU au recunoscut necesitatea urgentă a unui angajament global. Accesul echitabil la prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți. Mai mult de jumătate (65%) dintre decesele cauzate de cancer au loc în părțile cele mai puțin dezvoltate ale lumii. De aceea, tema sub care se desfășoară evenimentele dedicate acestei zile, timp de trei ani consecutivi (2022-2024) este „Să stopăm decalajul de îngrijire!”. Prin creșterea alfabetizării și a înțelegerii publicului și politicului deopotrivă a ceea ce numim cancer, se reduce frica, se risipesc miturile și concepțiile greșite, crește înțelegerea și se schimbă comportamentele și atitudinile.

Anul 2022 a fost dedicat înțelegerii și recunoașterii inegalităților în ceea ce privește îngrijirea cancerului în întreaga lume. Astfel, putem începe să ne imaginăm un mod mai bun de a face lucrurile și să construim o viziune mai echitabilă a viitorului – un viitor în care oamenii trăiesc o viață mai sănătoasă și au un acces mai bun la servicii de sănătate și de combatere a cancerului, indiferent unde se nasc, cresc, îmbătrânesc, lucrează sau locuiesc.

În 2023, ne unim eforturile și luăm măsuri pentru a se face pași reali în acest deziderat: acces la îngrijirea cancerului pentru toată lumea. Parlamentul României a adoptat în noiembrie 2022 Legea nr. 293, ca parte a Planului Național de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România; acest plan se pune în practică de la 1 ianuarie 2023 și se implementează pentru perioada 2023-2030. Actul normativ prevede că toţi cetăţenii români au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică precum: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizații lunare de hrană.


Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Sud-Estul României, cultivă performanța medicală în beneficiul pacientului. În primăvara anului 2023, OCH va deschide porțile Centrului de Oncologie cu servicii de radioterapie decontate integral prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Extindem astfel accesul la diagnostic și tratament pentru pacientul oncologic, oferind tuturor dobrogenilor șansa de a se trata acasă de cancer, prin terapii de ultimă oră, la standarde tehnologice europene.

O cercetare amplă, în care au fost luate în calcul 27 de studii, arată că pacienții care au urmat tratament oncologic la o distanță mai mare de 80 de kilometri de casă, au avut o complianță mai scăzută la terapie, și implicit un prognostic mai prost și o calitate a vieții mai proastă.

#AducemPerformanțaAcasă