close

Sfatul medicului neurochirurg: Ce este și cum se tratează patologia nervilor periferici – ulnar, carpian și peronier

2021-04-13

Creșterea cazurilor de diabet zaharat, de boli autoimune, dar și de boli ale tiroidei, a făcut ca în ultimii ani tot mai multe persoane să fie afectate de patologia nervilor periferici. În acest moment se pare că între 2 și 3% din populația globului este afectată. Din păcate, riscul ca oricare dintre noi să dobândească o astfel de afecțiune crește odată cu vârsta. Dar, ca să înțelegem mai bine patologia nervilor periferici, trebuie să înțelegem ce sunt aceștia și la ce ne folosesc.

„Conexiunea sistemului nervos central cu mușchii și pielea este posibilă datorită nervilor periferici. Afectarea acestora presupune o simptomatologie diferită în funcție de localizare, adică dacă se găsesc în membre superioare sau cele inferioare, tipul de nerv și tipul de afectare- comprimare, încarcerare sau secționare. În general vorbim de parestezii, scăderea sensibilității cutanate, scăderea forței-musculare și diminuarea sau abolirea reflexelor”, explică Dr. Bogdan Ghinguleac, medic primar neurochirurgie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Cele mai des întâlnite astfel de afecțiuni, cu adresabilitate neurochirurgicală, sunt sindromul de tunel carpian, sindromul de canal ulnar și compresiunea nervului peronier comun la nivelul gambei.

„Pe lângă vârstă, traumatismele sau obiceiurile comportamentale, ce pot fi catalogate ca excesive sau anormale, pot genera boli ale nervilor periferici. Aici putem vorbi de utilizarea motorie defectuoasă a membrelor superioare care sunt supuse la un stres repetitiv în cazul sindromului de canal ulnar și de tunel carpian, traumatisme locale, diabet, consumul de alcool, deficit de vitamina B12, artrită reumatoidă, tulburări mecanice la nivelul articulațiilor”, a detaliat Dr. Ghinguleac.

Cum se manifestă patologia nervilor periferici: ulnar, carpian și peronier

Sindromul de tunel carpian se manifestă prin algoparestezii, adică furnicături și durere, la nivelul pumnului, ce iradiază la nivelul primelor trei degete cu afectarea forței musculare și a funcționalității mâinii.

Sindromul de canal ulnar provoacă algoparestezii în teritoriul ultimelor două degete ale mâinii, împreună cu regiunea ulnară a antebrațului, ce poate duce până la atrofia musculaturii adiacente.

Neuropatia de nerv peronier comun provoacă piciorul să se aplatizeze, adică prăbușirea boltei piciorului sau dorsiflexia gleznei poate fi deficitară în timpul mersului. Acest lucru înseamnă că pacientul ridică greu sau nefiresc piciorul în timpul mersului. În acest caz, mai este posibilă extensia deficitară a halucelui, adică degetul mare de la picior nu poate fi ridicat în sus. Pacientul mai poate resimți amorțeli și furnicături pe partea laterală a gambei și a piciorului.
„Pentru diagnosticarea corectă a pacientului, este necesară evaluarea lui din punct de vedere neurologic. Pentru a exclude o patologie spinală, următorul pas este ca pacientul să efectueze un RMN de coloană cervicală sau lombară. De asemenea, este esențială efectuarea unei electromiografii (EMG). Intervenția neurochirurgicală pentru decompresia nervului este necesară doar dacă procedurile de kinetoterapie, tratamentul medicamentos și înlăturarea factorilor externi nu sunt eficiente. Pentru cazurile incipiente, recuperarea e posibilă 100%. Pentru cazurile avansate, operația soluționează aproximativ 50% din problemă, ulterior fiind necesare proceduri de recuperare neuromotorie”, ne spune specialistul OCH.

Pacientul care trece prin experiența unei boli a nervilor periferici trebuie să aibă grijă să elimine, atât înainte cât și după intervenția chirurgicală, factorii de risc externi ce au supus membrele superioare cât și cele inferioare la stres repetitiv, evitarea traumatismelor, compensarea eventualelor tulburări metabolice și efectuarea de proceduri de recuperare neuromotorie.

Ovidius Clinical Hospital s-a remarcat încă de la deschiderea sa ca centru de excelență în tratarea patologiilor neurochirurgicale și în selectarea medicilor care pot să abordeze minim-invaziv acest tip de patologie. În plus, dotarea cu aparatură de ultimă generație și extinderea echipelor medicale cu personal dedicat și foarte bine pregătit, fac posibile efectuarea cu succes a procedurilor de recuperarea postoperatorie în condiții deosebite pentru fiecare pacient care trece pragul spitalului. 

Pentru informații și programări, vă rugăm să ne sunați la telefon 0241 480 400.