close

Abordarea corectă a medicinei integrative

2015-05-25

Prezentul în sănătate este dominat de medicina bolii agravate. Astfel, doar o mică parte a resurselor sunt alocate prevenirii și promovarii sănătății, în ciuda dovezilor că acest tip de abordare reduce povara bolilor cronice atât ca suferință, cat și din punct de vedere financiar.

Pentru a afla care sunt soluțiile ce ar putea să ne ajute să preîntâmpinăm corect boala, Ș.L. Dr. Cristina Farcaș, medic specialist medicină internă – homeopatie la Ovidius Clinical Hospital, ne-a vorbit despre beneficiile medicinei integrative:

„În ultimii 15–20 ani, viața noastră s-a schimbat radical. Suntem mai ocupați, mai stresați, multiplu agresați de alimente nesănătoase, viața dezordonata și factorii toxici de mediu. Cu alte cuvinte, un haos exterior care se răsfrânge din păcate și în interiorul nostru. Un prim răspuns al organismului la acest haos este declanșarea dezechilibrelor funcționale. Persistența lor generează afectarea organică ce inițiază boli din ce în ce mai grele ce atrag, în consecință, proceduri terapeutice tot mai multe și mai invazive. Acesta este și motivul pentru care universitățile și clinicile de renume și-au modificat atitudinea terapeutică și au apelat la medicină alternativă pentru a veni în ajutorul celei convenționale. Astfel s-a născut medicina integrativă.”

Medicina integrativă ca instrument de vindecare impune următoarele principii:

  • colaborarea apropiată pacient–echipă medicală;
  • evaluarea vieții pacientului în ansamblul ei pentru identificarea tuturor factorilor negativi ce pot dicta evoluția bolii spre ireversibil;
  • alegerea metodelor optime de vindecare din sfera medicinei tradiționale și alternative adecvate patologiei, cât mai puțin invazive, sigure, eficiente și rapide;
  • recunoașterea  realizărilor/eficienței terapiilor convenționale și alternative susținute de studiile științifice;
  • promovarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirii.

„Desigur, vă întrebați: Ce poate face medicina integrativă pentru un diabetic? Sau pentru un bolnav hipertensiv, sau într-o infecție urinară cronică? Ei bine, evaluează. Identifică. Reajustează dozele medicamentelor până la cantitățile minime active. Asociază terapia complementară homeopatică de sprijin. Monitorizează și se asigură de eficiența acestei asocieri.

Beneficiile acestei noi abordări integrative sunt multiple. De la toleranța ridicată la medicamente pe termen lung, toxicitatea redusă medicamentoasă, oprirea/încetinirea progresiunii bolii cronice sau chiar vindecarea, până la riscul redus la reacțiii adverse și creșterea calității vieții.”, a mai adăugat dr. Farcaș.

Consultația de medicină integrativă este mai mult decât timpul necesar pentru a identifica boala prin examen clinic și analize de laborator. Medicul trebuie să înțeleagă multiple aspecte ale vieții pacientului pentru a-l putea trata corespunzător. Medicul de la Ovidius Clinical Hospital ne spune cum:

„Pe parcursul consultației de medicină integrativă, medicul trebuie să ajungă să cunoască și să înțeleagă pacientul sub toate aspectele vieții sale: fizic, mental și afectiv-emoțional. Stresul de la serviciu sau necazurile familiale adesea generează tulburări de somn. Poți trimite pacientul acasă cu o rețetă cu un somnifer care să-i ajute somnul, însă problemele cu care a venit vor rămâne factori declanșatori sau de întreținere. Corect este dialogul și recomandările personalizate, astfel încât să se obțină în final echilibrul de care pacientul are atât de mare nevoie.”

Elementele nocive din viața noastră nu pot fi ușor eliminate sau evitate de aceea este mai bine este să identificăm din timp semnalele de uzură ale organismului și să intervenim pentru a-l ajuta. În cadrul Ovidius Clinical Hospital, abordarea integrativă a pacientului, de către Dr. Cristina Farcaș, se realizează prin includerea medicinei interne în cadrul consultației de homeopatie.

Ș.L. Dr. Cristina Farcaș: ”Ce poate face medicina integrativă pentru un diabetic? Sau pentru un bolnav hipertensiv, sau într-o infecție urinară cronică? Ei bine, evaluează. Identifică. Reajustează dozele medicamentelor până la cantitățile minime active. Asociază terapia complementară homeopatică de sprijin. Monitorizează și se asigură de eficiența acestei asocieri. Beneficiile acestei noi abordări integrative sunt multiple. De la toleranța ridicată la medicamente pe termen lung, toxicitatea redusă medicamentoasă, oprirea/încetinirea progresiunii bolii cronice sau chiar vindecarea, până la riscul redus la reacțiii adverse și creșterea calității vieții.”