close

Încercați aplicarea benzilor medicale kinesiologice (Kinesio-Taping) la Ovidius Clinical Hospital

2015-07-24

Durerile articulare sunt atât de răspândite, încât, din cauza sedentarismului, pozițiilor nerecomandate de lucru la birou, traumatismelor, oamenii le au la vârste din ce în ce mai fragede. Tratamentul pentru aceste dureri trebuie luat foarte în serios pentru că ne poate salva de la o viață de disconfort și neplăceri.


Una dintre cele mai utilizate proceduri pentru tratarea durerilor este terapia prin bandajarea neuromusculară, Kinesio-Taping, denumire care derivă din cuvântul grecesc Kinesis = mișcare. Conceptul după care funcționează însă, de a influența funcția proprioceptivă a mușchilor, ligamentelor și, astfel, activitatea fiziologică a receptorilor țesutului cutanat, este mult mai vechi decât ideea de Kinesio-Taping.

„Fabricarea benzilor medicale s-a perfecționat de-a lungul anilor având o valoare comparabilă cu cea a elasticității pielii și fiind de grosimea aproximativă a epidermei. Atunci când aceste bandaje sunt aplicate în mod corect, organismul nu va simți niciun fel de presiune în zona tratată, permițând benzilor să se exprime ca o a doua piele.”, a spus Dr. Oana Emilia Apostoiu, medic primar recuperare și reabilitare medicală la Ovidius Clinical Hospital.


Benzile sunt fabricate din polimer elastic, ce este învelit în bumbac 100%. Acest lucru facilitează foarte bine uscarea rapidă a acestora. Nu există nici un fel de latex în țesătură, iar adezivul este 100 % acrilic și se activează la căldura emisă de corpul uman.


Traumatismele articulare sunt frecvente și aplicarea benzilor este diversificată în aceste cazuri.


„După un traumatism, la nivelul zonei afectate, evenimentele se produc în cascadă, după cum urmează: traumatism- reacție inflamatorie- tumefiere locală- presiune în țesut- obturarea drenajului limfatic- edem- presiune pe receptorii durerii. Astfel se percepe durerea. Prin tehnica de bandajare corespunzătoare și elasticitatea benzii, pielea este ușor ridicată creând curburi sau valuri. Cascada va lua ”sensul invers”, activând astfel procesul de vindecare a propriului corp prin stimularea circulației sanguine și limfatice, scăderea presiunii pe receptori, scăderea durerii, îmbunătățirea mișcării normale a articulației.”, ne explică cum funcționează această terapie dr. Apostoiu.


Avantajele aplicării metodei benzilor medicale sunt:

  • nu restricționează mișcarea zonei în care sunt aplicate acestea;
  • ameliorează durerea;
  • acționează continuu, timp de 5-7 zile;
  • facilitează drenajul limfatic prin ridicare microscopică a pielii;
  • îmbunătățește funcțiile musculare;
  • reglează tonusul muscular;
  • sprijină funcțiile articulare;
  • banda este rezistentă la apă, hipoalergenică;
  • poate fi aplicată la sportivi / copii (0+ ani) / adulți / vârstnici / pacienți în perioada de recuperare/ posttraumatică / postoperatorie/ postnatală.

Pe lângă Kinesio-Taping, în laboratorul de recuperare-reabilitare medicală al Ovidius Clinical Hospital se pot realiza și alte tipuri de tratamente și terapii, în funcție de nevoile pacientului. Pentru a beneficia de serviciile de recuperare puteți veni și cu bilet de trimitere de la medicul de familie către specialitatea recuperare și reabiltare medicală și dovada de asigurat (cardul de sănătate). Pentru mai multe detalii și programări, sunați la 0241.480.400 / 0241.480.401.