close

Cum ne protejăm de accidentări atunci când ieșim la un fotbal cu prietenii - Interviu cu Dr. Toma Cucu

2017-07-14

Ne place să ieșim afară, să facem mișcare după o lungă zi la birou, mai ales dacă este vorba despre un meci de fotbal cu prietenii. Însă sunt cazuri în care o astfel de ieșire se termină neplăcut. Nu de puține ori, în cabinetul medicului ortoped, intră pacienți cu dureri mari survenite în urma unor accidentări întâmplate pe terenul de sport. Tocmai din acest motiv, Dr. Toma Cucu, medic primar ortopedie-traumatologie la Ovidius Clinical Hospital explică despre leziunile sportive ce apar în aceste situații. O informare mai bună poate preveni aceste leziuni pe viitor.

– Care sunt sporturile unde participanții pot suferi frecvent accidentări?

Dr. Toma Cucu: Cele mai frecvente sporturi sunt cele de echipă, sporturi în care ai contact cu adversarul: fotbal, baschet, handbal.

– Și cei care merg la sala de fitness se supun unor riscuri asemănătoare?

Dr. Toma Cucu: Da, se mai pot produce anumite traumatisme, dar mai rar decât atunci când ai un element, să zic neprevăzut, cum ar fi adversarul sau cum sunt anumite mișcări. De exemplu, la sală știi că ai de făcut un număr de repetări la niște exerciții care sunt foarte bine codificate. Când practici un sport de echipă vine mingea de unde nu te aștepți, sare într-o parte, vine un adversar din spate, vine altul din față, sunt multe situații neprevăzute. Ca soluție, accentul trebuie pus pe încălzire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și țesuturile se degradează în timp, își pierd din conținutul de apă, se deshidratează, devin mai proaste din punct de vedere calitativ și atunci sunt și mai vulnerabile.

– Ce înseamnă mai exact “înaintăm în vârstă”?

Dr. Toma Cucu: Cele mai frecvente probleme sau cazuri de accidentări după practicarea unui sport de plăcere, nu de performanță, apar la persoane trecute de 35 de ani. Sunt persoane care chiar la 40, 50 de ani joacă cu ambiție, vor să facă efort foarte mare. Țesuturile sunt însă mai puțin elastice, mai puțin valoroase ca structură, au modificări degenerative și atunci e suficient o răsucire, un pas greșit, o călcare pe o denivelare ca să se producă ruptura de tendon ahilian, rupturi de entorse de glezne, entorse grave de genunchi. Nu trebuie să fie neaparat un accident cu premeditare, să vrea cineva să te accidenteze. Pur și simplu dintr-o banalitate se poate produce o accidentare gravă, cum ar fi o răsucire sau o săritură foarte mică. Tu ai impresia că ai sărit o jumătate de metru în sus, ca pe vremuri, și sari de fapt 5 centimetri și aterizezi cu piciorul strâmb. Traumatismele mai severe apar de obicei pe membrele de sprijin. Adică una e un picior care se răsucește în aer și alta e un picior care se răsucește când te sprijini pe el. Astfel de evenimente se pot întâmpla chiar și la ski.

– Ce trebuie să știm despre oasele și ligamentele noastre atunci când înaintăm în vârstă?

Dr. Toma Cucu: Nu vorbim neapărat de vârsta de 80 de ani, dar una este un ligament și un tendon la 20 de ani și alta unul la 40 de ani sau la 45 de ani. Atunci se înlocuiește țesutul nobil, tendinos, cu țesut grăsos, fibros și atunci nu mai are elasticitatea, contractibilitatea și rezistența necesare și de aceea apar accidentările. În plus, mulți fac sport după ureche. Asta înseamnă că sunt dezordonați în mișcări. Orice articulație și în special genunchiul, poate suferi ușor traumatisme. Sunt unele articulații, cum ar fi cotul, la care stabilitatea este dată de forma oaselor. În această situație vorbim de o stabilitate mult mai zdravănă decât cea a genunchiului, de exemplu, la care forma oaselor din contră, nu ajută la stabilitate. Aici aparatul ligamentar și aparatul muscular oferă stabilitatea pasivă și activă. Trebuie să știm că o articulație este stabilizată atât pasiv, de structuri care nu se contractă, cât și activ, de partea musculară. Este bine ca în momentul în care ne apucăm să facem un sport să avem grijă de stabilitatea activă, adică anumite aterizări să le facem cu musculatura încordată. Bineînțeles, musculatura trebuie să fie suficient de bine tonifiată. De asemenea, ar trebui ca fiecare să își măsoare real ce poate face și ce nu poate face în materie de sport.

– Putem să ne alegem cu leziuni și dacă nu suntem sportivi de performanță?

Dr. Toma Cucu: Cele mai multe leziuni le fac cei care nu sunt sportivi de performanță, pentru că sportivul de performanță știe să alunece, să cadă. Pe când sportivul de ocazie este unul dintre principalii noștri pacienți. Cum pot fi preîntâmpinate aceste leziuni? Să nu încercăm să facem mai mult decât putem, să ne rezumăm la ideea de a face sport de relaxare, nu de a fi agresivi cu noi înșine și cu adversarii, că ne putem accidenta destul de ușor, să ne măsurăm pașii, gesturile (alunecări, aterizări) să avem o musculatură pregătită.

– Dar totuși ne accidentăm, cum ne putem trata?

Dr. Toma Cucu: În cea mai mare parte leziunile suferă tratament chirurgical și noi avem o experiență destul de mare, ancorată și în evoluția și modernizarea tehnicilor chirurgicale. Aici mă refer la reconstrucția ligamentară a ligamentului încrucișat anterior, a ligamentelor colaterale, a ligamentelor patelofemurale interne, a ligamentelor colaterale externe, a ligamentului încrucișat posterior etc. Cea mai frecventă este leziunea de ligament încrucișat anterior și leziunile de meniscuri pe care încercăm să le suturăm ca să încercăm să conservăm cât mai mult din meniscuri pentru că și ele sunt importante pentru stabilitate. Mai nou, am început să facem și ultima varianta de tehnică chirurgicală de reconstrucție de ligament încrucișat anterior. Se cheamă “all inside” și prin această procedură nu mai recoltăm decât un tendon din cele două pe care le foloseam și obținem o grefă mai robustă, mai groasă, dar reconstrucția pe care o facem este anatomică, asta înseamnă că tunelele pe care le dăm le dăm cu amprente, footprint-ul atât pe tibie, cât și pe femur. Totul se face minim invaziv, abordarea fiind artroscopică.

– Intervențiile clasice sunt abordate în continuare la Ovidius Clinical Hospital?

Dr. Toma Cucu: Există anumite intervenții ce necesită un abord mai extins sau care nu se pot face artroscopic, desigur. Dar cele mai frecvente leziuni le tratăm modern aici, la Ovidius Clinical Hospital. De exemplu, pentru repararea manșetei rotatorii, care este extrem de frecvent întâlnită, avem deja zeci de pacienți operați. Facem totul modern cu ancore în două rânduri, double –'row reconstruction. În rupturi de tendon ahilian facem intervenție minim invazivă cu incizie orizontală de 2-3 cm și cu un dispozitiv special, suturăm tendonul ahilian. Deci nu se mai face tăietură mare în zona în care pielea este oricum de proastă calitate. La cei care au artroză unicompartimentală (adică numai compartimentul intern este foarte afectat de artroză și celelalte sunt sănătoase), și sunt foarte tineri pentru a le monta o proteză, le facem ceea ce se cheamă osteotomie tibială înaltă de deschidere. Această intervenție este foarte utilă și foarte prețioasă la persoane care sunt muncitoare, au 30, 40, 50 de ani și încă mai funcționează 10, 15,20 de ani fără să aibă nevoie de proteză.

– Cât durează recuperarea în urma unei intervenții minim invazive?

Dr. Toma Cucu: Recuperarea durează până se termină. Cu cât abordul și traumatizarea unui segment, unei articulații, de către chirurg este mai mică, cu atât recuperarea este mai rapidă. Minim invaziv înseamnă cu maxim de eficiență. Recuperarea în funcție de leziune durează un anumit interval de timp. Iată un exemplu: pentru un ligament încrucișat anterior, reluarea sportului la nivel de performanță se poate face la 8-10 luni, la instabilitatea de glezna în jur de 5-6 luni. La OCH, suntem o echipă care abordează în mod profesional, la nivel de clinică occidentală, întreaga patologie sportivă și nu numai. Avem echipamentul, tehnica și experiența necesare ca vindecarea să fie de bună calitate și să ofere un confort și o posibilitate de a reveni la vechile activități într-un timp cât mai scurt.

– Ce trebuie să știm despre oasele și ligamentele noastre pe perioada sezonului cald?

Dr. Toma Cucu: Categoric, atunci când vine căldura corpul se deshidratează, dar și structurile organismului. Trebuie să fii bine hidratat și să mănânci rațional ca să îți ajuți în acest modul corpul în perioada de caniculă.   

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple. În cadrul bazei ultra-moderne de recuperare medicală, fiecare pacient beneficiază de tratament personalizat în funcție de afecțiune și vârstă din partea unui personal dedicat siguranței medicale.