close

Timpanoplastia – soluția în cazul leziunilor provocate de otite repetitive și nu numai

2017-09-05

Mulți dintre noi au senzația că o timpanoplastie, adică un tratament chirurgical de reparare al timpanului, este necesar în urma unei accidentări sau traume pe care a suferit-o acesta. Ei bine, am întrebat medicul când e cazul unei astfel de intervenții și am aflat că afecțiunile timpanului nu sunt provocate cel mai des din cauze traumatice, ci inflamatorii. Adică otitele repetitive, modificările inflamatorii pesistente în urechea medie, la nivelul timpanului și lanțului de osișoare care se afla în spatele acestuia, în urechea internă, sunt cele care determină nevoia unei astfel de proceduri.

Dr. Carmen Liana Mocanu, medic primar ORL la Ovidius Clinical Hospital realizează frecvent timpanoplastii și ne-a explicat ce presupun acestea:

„Timpanoplastia sau miringoplastia și timpaniosiculoplastia reprezintă o serie de interventii chirurgicale de reparare a membranei timpanice sau a timpanului și lanțului de osișoare aflate în spatele acestuia (ciocan, nicovala si scarita) în cazul unor perforații și/sau lize osiculare, sau a altor modificări ale arhitecturii timpanului incompatibile cu o bună funcționare a urechii”.

Pacientul constată diminuarea auzului de partea urechii bolnave, scurgeri la nivelul urechii afectate mai mult sau mai puțin purulente și, uneori, dureri. Acestea sunt principalele simptome pe care le are o persoană care a suferit traumatisme asupra timpanului și lanțului de osișoare sau care are antecedente de suferințe otice cronice sau repetitive. Dar indiferent de cauză, dacă nu se tratează la timp, consecințele pot fi foarte mari. Dr. Mocanu ne-a spus care sunt acestea:

„Pierderea de auz, principala consecință, va afecta viață socială a pacientului, iar dacă suferința timpanului sau a lanțului de oscioare este congenitală sau apare în copilărie, va împiedica dezvoltarea limbajului sau îi va întârzia dezvoltarea corespunzătoare și îl va izola pe copil de cei din jur. Mai sunt și perforațiile. Acestea îl vor împiedica să practice sporturi nautice, iar episoadele de infecție pot genera complicații infecțioase de vecinătate, dintre care unele redutabile vasculare, neurologice, meningo-encefalice”.

În aceste cazuri, prezentarea la medic este obligatorie. Medicul specialist constată leziunea, stabilește diagnosticul și va iniția un plan terapeutic. Medicul este cel care explică pacientului exact care este suferința pe care o are, cauza care a provocat-o, evoluția sa, cu sau fără tratament, posibilitățile terapeutice și posibilele complicații ce pot aparea în urma diverselor variante terapeutice.

„În aceste situații, experiența noastră poate face o mare diferență. La Ovidius Clinical Hospital, orice pacient care este în fața unei probleme a timpanului este diagnosticat cu maximă acuratețe. În plus, timpanoplastia o executăm prin microchirurgie de mare finețe sub control microscopic ceea ce înseamnă o recuperare cu mai mari șanse de reușită, într-un interval de timp redus, cu complicații inexistente sau minore, în totalitate recuperabile”, a mai precizat specialistul OCH.

Așadar, în cazul în care crezi că ai probleme de auz și simți dureri, prezintă-te la medic. Nu aștepta să treacă de la sine, sperând că e doar o senzație trecătoare. Asigură-te că este așa după un consult de specialitate.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numarându-se și afecțiunile chirurgicale ORL.