close

5 Mai 2020 – Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

2020-05-05

Anul acesta, 5 mai - Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, este esențial de celebrat, chiar dacă ne aflăm în condiții de distanțare socială. Motivul e simplu: este mai evident ca niciodată că igiena mâinilor ne poate salva viața.


Mâinile curate salvează vieți!” este și mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de mai bine de 10 ani, dar care în contextul acestui an subliniază încă un aspect important prin campania „Clean care is in your hands - Îngrijirea curată este în mâinile tale”. Aceasta are ca punct central rolul pe care asistenții medicali și moașele îl au în oferirea unei îngrijiri de calitate, în promovarea celor mai bune practici, inclusiv în ceea ce privește igiena mâinilor.

Mâinile personalului medical joacă un rol esențial în păstrarea siguranței pacienților iar efectuarea igienei mâinilor în momentele cheie prin metodele adecvate și utilizând protocoalele corecte este o intervenție ce reprezintă piatra de temelie pentru limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale”, spune Dr. Carmen Grigore, medic primar epidemiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.


Dar ce înseamnă igiena mâinilor în contextual COVID-19?

Mâinile au un rol crucial în transmiterea COVID-19. Acest virus se răspândește în principal prin transmiterea particulelor provenite din tuse, strănut, picături de salivă și contact direct, adică atingerea persoanelor infectate și/sau a obiectelor sau suprafețelor contaminate. Astfel, mâinile tale pot răspândi virusul pe suprafețe și îl pot duce la gură, nas sau ochi, dacă te atingi fără să te speli.

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pe care le putem întreprinde pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și pentru a preveni infecțiile, inclusiv cea cu virusul COVID-19. Membrii comunității se pot apăra mai bine dacă adoptă activ și frecvent igiena mâinilor ca obicei zilnic.


Cum avem grijă de igiena mâinilor?

Trebuie să ne spălăm pe mâini cu săpun și apă la robinet ori de câte ori avem mâinile vizibil murdare, după ce strănutăm sau tușim, după ce avem grijă de o persoană bolnavă, înainte, în timpul și după ce pregătim de mâncare, înainte să mâncăm, după ce folosim toaleta, după ce punem mâna pe animelele de companie sau resturile lor. Spălatul mâinilor trebuie să dureze între 40 și 60 de secunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea trebuie să ne și dezinfectăm mâinile ori de câte ori este necesar cu o soluție pe bază de alcool cu minim alcool 60%. Dezinfectarea mâinilor trebuie să dureze 20-30 de secunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății.


Anul 2020 a fost desemnat de către OMS Anul internațional al asistenților medicali și moașelor - marcând astfel 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, cea fără de care nu am putea vorbi azi despre nursing-ul modern - pentru a elogia și sprijini acest corp medical valoros ce joacă un rol major în furnizarea serviciilor de sănătate și care, în multe părți ale lumii, reprezintă unicul reper de îngrijire. Alăturarea celor două evenimente reprezintă, pentru noi, la OCH, un prilej deosebit, de a omagia colectivul de asistenți medicali, de a le mulțumi pentru efortul și dăruirea de care dau dovadă, pentru modul în care înțeleg să adere la cele mai înalte standarde profesionale, inclusiv la Politica și bunele practici de igienă a mâinilor implementate încă de la deschiderea spitalului și pe care le îmbunătățim, împreună, continuu, în fiecare an”, a subliniat Dr. Carmen Grigore.