close

Colposcopia, examenul cel mai important pentru descoperirea cât mai precoce a cancerului de col uterin

2020-08-17

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 4000 de noi cazuri de cancer de col uterin, din care jumătate sunt în stadii foarte avansate ducând la decesul multor femei tinere.” Colul uterin este unul din puținele organe care se poate vedea și examina cu ochiul liber. Medicul îl vizualizează în timpul consultației , recoltează Papanicolau și poate face și o colposcopie dacă se impune acest lucru. Colposcopia urmată de biopsie , când este cazul, ne poate spune cu acuratețe dacă o femeie suferă sau nu de această boală.


„Cu cât este descoperită mai repede afecțiunea, cu atât tratamentul ei poate fi mai eficient și mai puțin mutilant. O vizită anuală la ginecolog și un examen Papanicolau este tot ceea ce trebuie să facem. Din păcate, jena și frica de un rezultat anormal al testului Papanicolau determină multe femei să ajungă uneori prea târziu la medic. Ce este însă foarte important de știut este că un rezultat anormal la testul Papanicolau nu înseamnă cancer de col uterin. De fapt, majoritatea testelor Papanicolau anormale necesită doar supraveghere pentru a surprinde momentul cand evoluția nu este favorabilă”, explică Dr. Alina Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Atunci însă când medicul are o suspiciune sau în urma unui test Papanicolau anormal, colposcopia este necesară pentru a lămuri lucrurile.


„Pe lângă rezultatul testului Papanicolau, colposcopia poate fi indicată și dacă medicul ginecolog observă un col uterin care arată anormal în timpul examinării”, precizează Dr. Popescu.


Cum se desfășoară însă colposcopia? Medicul de la Ovidius Clinical Hospital explică:

„Colposcopia este o procedură nedureroasă , simplă și constă în examinarea colului uterin cu ajutorul unui microscop . În timpul colposcopiei noi depistăm zonele cu probleme în stadiile precoce când tratamentul este simplu și fără urmări asupra viitorului . Această procedură se poate efectua în cadrul unei consultații și nu necesită anestezie și nici o pregătire prealabilă”.

Foarte important! Colposcopia se poate efectua în condiții optime la aproximativ o săptămână de la terminarea menstrei, a tratamentelor prescrise de medicul ginecolog și la recomandarea acestuia.


La Ovidius Clinical Hospital, pacientele se pot programa pentru un consult ginecologic realizat de specialiști cu o pregătire vastă în materie, unde fiecare test și examinare sunt realizate cu echipamente de top în condiții de maximă siguranță. Un consult la timp îți poate salva viața! 

Programări pentru colposcopie se fac la numărul de telefon 0241 480 400.