close

Care sunt tipurile de colesterol și ce efecte au asupra organismului tău

2022-05-11

Sănătatea cardiovasculară depinde de colesterol. Atunci când acesta depășește valorile stabilite ca fiind optime, problemele apar. Dar ca să înțelegem mai bine de ce avem nevoie de un colesterol la anumite valori, trebuie să înțelegem care sunt tipurile acestuia și ce rol au în corpul nostru. Așa că, ce tipuri de colesterol există?


Colesterolul LDL, denumit popular și colesterolul „rău”, este o lipoproteină cu densitate mică, care are rolul de a transporta colesterolul către țesuturi și artere. LDL-ul reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din sânge, aproximativ 60-70%, și este numit colesterol „rău” deoarece excesul său este depozitat pe artere, ceea ce îngreunează circulația sângelui și provoacă probleme de natură cardiovasculară.

Colesterolul HDL, denumit și colesterolul „bun”, este o lipoproteină cu densitate mare, care ajută la transportul colesterolului de la țesuturi și artere către ficat, locul unde urmează a fi procesat, fiind responsabil și de protejarea vaselor de sânge prin reciclarea colesterolului „rău”. Acesta reprezintă un sfert din totalul colesterolului din sânge.

Colesterolul VLDL este o fracțiune de colesterol care are ca scop principal transportul trigliceridelor nou sintetizate de la ficat la țesutul adipos. Acesta joacă un rol destul de important în aterogeneză și în apariția bolii coronariene, deoarece poate fi convertit în LDL colesterol la nivelul musculaturii scheletice.


Care sunt miturile cele mai frecvente legate de alimentație și colesterol?

Pentru că există foarte multe mituri despre alimentație și colesterol, am discutat cu Asist. Univ. Dr. Chirică Răzvan, medic specialist cardiologie la Ovidius Clinical Hospital din Constanța. Iată ce ne spune specialistul.

„Unul dintre miturile legate de colesterol este că 'O persoană cu o greutate normală, adaptată la vârsta, sexul și înălțimea pacientului, adică normoponderală, nu are colesterolul ridicat'. Acest lucru este fals deoarece există foarte multe persoane care sunt normoponderale cu un regim alimentar dezorganizat, care secundar prezintă un nivel crescut al colesterolului în sânge.

De asemenea, se mai spune că dacă faci sport și ai o dietă alimentară de tip vegetarian, nu ai cum să ai colesterolul crescut. Nu este adevărat. Activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată reduc semnificativ, și chiar mențin în limite normale valorile colesterolului, dar la unele persoane intervine bagajul genetic, așa numită hipercolesterolemie familială, care se manifestă prin valori crescute ale colesterolului.v

Un alt mit care se perindă printre pacienți este „Am colesterolul crescut, mă simt bine, dar sunt tânăr și nu are ce să se întâmple”. Ei bine, ultimele studii efectuate de Societatea Europeană de Cardiologie și de Societatea Americană de Cardiologie demonstrează că incidența afecțiunilor cardiovasculare, și în special cele de tip ischemic, a crescut foarte mult în ultima decadă la persoanele tinere din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației, în special cea de tip fast food.”


Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare


Răspunsurile specialistului la cele mai frecvente întrebări despre colesterol


Cum afectează organismul valorile modificate ale colesterolului?

Valorile crescute ale colesterolului LDL, în paralel cu o valoare scăzută a colesterolului HDL, dacă nu sunt stabilizate, devin principala cauză de apariție a plăcii de aterom, direct răspunzătoare de apariția evenimentelor ischemice la nivel cardiac, vascular sau cerebral.

Cine este predispus?

Toată lumea este predispusă, indiferent de vârstă, sex, naționalitate.

Cum este evaluată și diagnosticată o persoană cu probleme de acest gen?

O persoană diagnosticată cu dislipidemie, adică acest colesterol crescut, este esențial să fie evaluată din punct de vedere cardiologic, în special dacă vârsta depășește 40 ani, pentru a se institui tratamentul și regimul alimentar necesar reducerii valorilor colesterolului.

Ce afecțiuni poate dezvolta o persoană cu colesterolul mărit?

Principalele afecțiuni dezvoltate sunt cele de tip ischemic, la nivel cardiac și la nivel cerebral, urmat de cele hepatice, metabolice etc

Ce tratament trebuie urmat?

Acest lucru se stabilește în urmă unui consult la medicul specialist. Există mai multe tipuri de tratament care se aplică în funcție de fiecare persoană în parte, plecând de la o modificare a stilului de viață și alimentar și până la introducerea tratamentului medicamentos (a statinelor).

Ce se întâmplă dacă nu ne tratăm?

Ideal ar fi să ne tratăm și să ținem cont de sfaturile medicale primite. Dacă se refuză tratamentul și modificarea stilului de viață, mai devreme sau mai târziu apare un eveniment ischemic la nivel cardiac sau cerebral, și nu numai.

Ce stil de viață trebuie adoptat dacă avem aceste valori modificate?

De preferat o dietă echilibrată, de tip mediteranean, bogată în fructe și legume, pește (o sursă importantă de omega 3), și scăzută în produse din carne sau preparate de carne procesate, ce conțin o cantitate mare de grăsimi.Totodată, sunt necesare renunțarea la fumat și la consumul de alcool. Mai este nevoie, și nu în ultimul rând mișcare, adică acei 5000-10000 pași pe zi.


Putem reversa efectele și obține valori normale?

Da, se poate prin dietă și sport și, la nevoie, tratament de lungă durată.


Dislipidemiile - pericolul grăsimilor din sânge


În concluzie, verificarea anuală a parametrilor biologici, o dietă alimentară sănătoasă și, nu în ultimul rând, exercițiile fizice, pot fi principala cale de a ține sub control valorile colesterolului. În cadrul Spitalului OCH, datorită echipei medicale cu o experiență vastă în managementul dislipidemiilor, pacientul beneficiază de cele mai bune recomandări legate atât de tratament, cât și de modificarea stilului de viață, atunci când apar probleme legate de colesterol.

Pentru mai multe informații sau programări, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.