close

Accidentul vascular cerebral – o urgență medicală

2022-06-07

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală, în care tratamentul prompt este crucial. Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul creierului să primească oxigen și nutrienți. Celulele creierului încep să moară în câteva minute. Intervenția timpurie poate reduce afectarea creierului și alte complicații. Sunt două tipuri de AVC – ischemic (când o arteră care alimentează creierul se înfundă cu un cheag de sânge) și hemoragic (când o arteră care alimentează creierul se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului). Majoritatea cazurilor de AVC sunt accidente ischemice. Cele hemoragice sunt provocate adesea de hipertensiune arterială și de anevrisme. Mai există și ceea ce se numește mini-AVC, accidentul ischemic tranzitoriu (un deficit neurologic de origine vasculară, ale cărui simptome apar și dispar spontan, iar pacientul nu rămâne cu sechele).


Dislipidemiile - pericolul grăsimilor din sânge


Accidentele vasculare cerebrale reprezintă una din principalele cauze de mortalitate la nivel global, după boala cardiacă ischemică și cancer, și principala cauză de dizabilitate. Conform datelor OMS, la fiecare două secunde se înregistrează un nou caz de AVC undeva pe glob. Cele mai recente estimări disponibile (conform Ministerului Sănătății, 2020) arată că, anual, în România un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane au un AVC hemoragic și 3.250 o hemoragie subarahnoidiană. AVC-ul poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, totuși, riscul crește odată cu vârsta, în special la persoanele peste 65 de ani.

Unele opțiuni de tratament sunt mai eficiente atunci când sunt administrate imediat după declanșarea unui accident vascular cerebral. Cu cât se recunosc mai ușor semnele și simptomele AVC-ului, cu atât cresc și șansele pacientului. Datele OMS arată că 26% dintre supraviețuitorii unui AVC necesită asistență zilnică, alți 26% vor avea nevoie de îngrijire pe termen lung, iar 30% au nevoie de asistență la mers. Cel puțin o treime din supraviețuitorii atacurilor cerebrale suferă de depresie, la fel ca și cei care-i îngrijesc.

Semnele și simptomele accidentului vascular cerebral:
• Persoana care suferă de un atac cerebral nu vorbește clar și nici nu înțelege ce i se spune (în 70% dintre cazuri).
• Apare paralizie sau amorțeală a feței, brațului sau piciorului. Acest lucru afectează adesea doar o parte a corpului. Uneori, persoana care a suferit un AVC nu poate să își ridice ambele brațe în același timp. Alteori, un prim semn al atacului cerebral este faptul că bolnavului i se strâmbă gura (are fața asimetrică).
• Apar probleme de vedere la unul sau ambii ochi (vedere încețoșată sau lipsă de vedere la unul sau ambii ochi, ori vedere dublă, la 40% dintre cazuri).
• O durere de cap bruscă, severă, care poate fi însoțită de vărsături, amețeli sau conștiență alterată.
• Apar probleme de mers și de coordonare (persoana afectată se împiedică sau să își pierde echilibrul).

De reținut: se acționează rapid (în engleză F.A.S.T.), și se solicită asistență medicală dacă:
Face: Fața persoanei, la cererea de a zâmbi, se lasă într-o parte.
Arms: Brațele persoanei, la solicitarea de a le ridica pe ambele deasupra capului, vor reacționa diferit, iar un braț rămâne inert sau mai jos decât celălalt.
Speech: Vorbirea, la cererea de a se formula / repeta o frază simplă este neclară sau ciudată.
Time: Timpul este esențial, sunați de urgență la 112, ca să cereți asistență medicală. Nu așteptați să vedeți dacă simptomele dispar, fiecare minut contează. Cu cât nu se intervine mai repede în cazul unui AVC, cu atât persoana afectată va suferi consecințe mai puțin grave.


Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare

Factorii care cresc riscul unui atac vascular cerebral sunt:
– obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și/sau de droguri, fumatul;
– hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare;
– vârsta de peste 65 de ani, sexul (bărbații sunt mai predispuși decât femeile la AVC), folosirea pilulelor contraceptive sau hormonale.

Ca să preveniți apariția unui AVC, faceți zilnic mișcare, mâncați sănătos, renunțați la fumat, diminuați consumul de alcool, luați tratamentul corect, prescris de medic, pentru orice afecțiune (în special pentru hipertensiune arterială!). 



Programați-vă chiar acum la specialișii OCH, pentru a vă evalua starea de sănătate.