close

Ecografia Doppler – metodă de investigație cardiovasculară

2022-07-08

Ecografia vasculară Doppler este o metodă de investigație cardiovasculară, noninvazivă, prin care se poate examina fluxul sangvin, folosindu-se unde sonore. O ecografie obișnuită folosește, de asemenea, unde sonore pentru a crea imagini ale structurilor din interiorul corpului, dar nu poate afișa fluxul de sânge. Ecografia Doppler însă oferă informații cu privire la viteza, direcția și volumul sângelui din artere sau vene.

Ecografia este o metodă de screening foarte eficientă, utilizată pentru observarea structurilor anatomice și a funcționalității acestora. Prin ecografia Doppler se pot investiga sistemul vascular, arterial și venos. Această investigație permite examinarea oricărui vas sangvin de dimensiuni mari sau medii, cu condiția ca poziționarea lui să permită accesul undelor sonore. Astfel, se pot depista modificările fluxului sangvin dintr-un anumit vas de sânge, precum încetinirea sau accelerarea vitezei fluxului.


Printre avantajele ecografiei Doppler vasculare sunt:

• lipsa de invazivitate;

• accesibilitatea crescută;

• lipsa radiațiilor;

• obținerea de informații în timp real asupra direcției și caracteristicilor fluxurilor de sânge;

• poate fi realizată în timpul unei sarcini.

Este aplicată în mai multe ramuri medicale: neurologie, cardiologie, obstetrică, chirurgie, oftalmologie.


Ecografia Doppler este esențială pentru evaluarea și stabilirea corectă a tratamentului pentru pacient în caz de:
– cheaguri de sânge;
– nereguli în structura inimii;
– îngustarea sau întărirea vaselor de sânge (care poate întrerupe fluxul de sânge către picioare);
– insuficiența venoasă provocată de valve care funcționează slab;
– îngustarea unei artere (de exemplu cea a gâtului – stenoza carotidiană);
– arteră blocată (ocluzie arterială);
– tromboflebita superficială (inflamația unei vene a piciorului);
– anevrisme;
– atac vascular cerebral;
– amețeli de cauză necunoscută.


Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare


De reținut! Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiolog, precizează pentru pacienți: „Este o examinare indicată la toți pacienții, în urma unui atac vascular cerebral pentru depistarea stenozelor de grad înalt al arterelor carotide sau cerebrale și chiar la pacienții cu amețeli de cauză necunoscută.”

Procedura este făcută de medic. Acesta va aplica pe pielea pacientului, care este întins, în zona examinată, un gel care permite deplasarea unui dispozitiv (transductor). Acest transductor trimite undele sonore în corp; undele sunt înregistrate și transformate în imagini grafice pe un monitor. Testul evidențiază chiar și cele mai mici leziuni ale pereților vaselor.

O ecografie Doppler poate să fie făcută în orice moment al zilei, în regim ambulator sau de urgență, în general durează cam 30 de minute (se poate prelungi, în funcție de patologia pacientului) și nu este necesară o pregătire a pacientului înainte. Acesta poate să mănânce, să se hidrateze și să își ia tratamentul medicamentos obișnuit. Excepția apare la evaluarea arterelor intraabdominale (aorta, trunchiul celiac, arterele mezenterice, arterele renale), când se recomandă repaus alimentar de minimum 6 ore. Examinarea nu e dureroasă, nu duce la disconfort, nu are contraindicații.

Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiolog, cu competențe în ecografia Doppler, atrage atenția: „Această ecografie Doppler se recomandă, în principal, la orice durere de membre inferioare ce nu poate fi explicată de altă patologie. Apoi, când un pacient observă dureri și mărirea de diametru a unui membru inferior, în comparație cu celălalt membru inferior, și, de asemenea, coroborat cu examenul serologic (creșterea D-dimerilor în sânge)”.

Pacienții care efectuează ecografii Doppler au nevoie de indicația unui medic pentru procedură. De obicei, aceștia sunt cei care intră în zonele de risc pentru afecținile cardiovasculare și/sau au avut rezultate la analizele de sânge în afara limitelor normale, respectiv:

• persoanele cu stil de viață nesănătos, care sunt sedentare, consumă multe grăsimi, fumează;
• persoanele supraponderale;
• persoanele diabetice;
• persoanele hipertensive;
• persoanele cu dislipidemii;
• persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale sau au istoric în familie;
• persoanele cu ateroscleroză;
• femeile însărcinate, cu lichid amniotic redus, insuficiență placentară, incompatibilitate de RH;
• persoanele cu următoarele simptome: amorțeală sau senzație de arsură bruscă la nivelul membrelor; durere (care apare în timpul efortului și se amelioreaă la repaus) la nivelul pieptului, umărului, gâtului. 


Ateroscleroza coronariană - afecțiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.