close

Ziua Mondială a Inimii: să ne folosim ❤ pentru fiecare ❤

2022-09-29

Ziua Mondială a Inimii este celebrată anual pe 29 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a bolilor cardiovasculare și a modului de a le ține sub control, pentru a anula impactul lor global.

Sărbătoarea internațională a fost stabilită de Federația Mondială a Inimii în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Președintele Federației Mondiale a Inimii din 1997 până în 1999, Antoni Bayés de Luna, a fost artizanul acestei idei. Prima sărbătoare a evenimentului anual a avut loc pe 24 septembrie 2000, apoi anual, până în 2011, când, pentru Ziua Mondială a Inimii, a fost stabilită ca dată ultima duminică a lunii septembrie.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global. Se estimează că 17 milioane de oameni mor din cauza BCV în fiecare an. Bolile coronariene sau accidentele vasculare cerebrale au fost cauzele majore ale acestor decese. O concepție greșită comună despre BCV este că afectează mai mulți oameni din țările dezvoltate, care depind mai mult de tehnologie și duc un stil de viață sedentar. Dar peste 80% dintre decese au loc în țările cu venituri medii și mici. Din fericire, principalele cauze ale bolilor cardiovasculare sunt factorii modificabili, care includ lipsa exercițiilor fizice, fumatul și o dietă proastă. Sistemele economice ale țărilor sunt, de asemenea, afectate în mare măsură de bolile cardiovasculare – costul tratamentului este mare, iar eșecul de a trata bolile în timp util duce la pierderea productivității și absențe lungi de la locul de muncă.

Peste 90 de țări iau parte la această manifestare internațională în fiecare an. Drept urmare, Ziua Mondială a Inimii s-a dovedit a fi un mijloc eficient de diseminare a informațiilor despre BCV.

De reținut: în România, mortalitatea prin BCV este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer. Este principala cauză mondială a unei speranțe de viață reduse, iar în România speranța de viață este cu circa 10 ani mai redusă decât în UE. La noi, desi populația a scăzut cu aproape 15%, numărul total de decese prin BCV a scăzut cu numai 3-5%.


Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare

Ziua Mondială a Inimii este o oportunitate pentru fiecare individ să se oprească și să se gândească la cel mai bun mod de a-și folosi inima pentru umanitate, pentru natură și pentru sine. Învingerea bolilor cardiovasculare (BCV) contează pentru fiecare inimă care bate, spune campania din 2022 a Zilei Mondiale a Inimii.

De Ziua Mondială a Inimii 2022, cereți celor din jur și impuneți-vă vouă înșivă:
SĂ NE FOLOSIM INIMA, PENTRU FIECARE INIMĂ.

Inima este singurul organ pe care îl putem auzi și simți. Este primul și ultimul semn de viață. Este unul dintre puținele lucruri care au potențialul de a ne uni pe toți ca oameni. Folosiți-vă inima și gândiți prin prisma ei. Luați deciziile corecte. Acționați cu curaj. Ajutați-i pe ceilalți. Implicați-vă în cauzele importante, cum este aceasta: Ziua Mondială a Inimii.

FOLOSIȚI-VĂ ❤ PENTRU UMANITATE

Accesul la tratament și sprijin pentru bolile cardiovasculare variază foarte mult în întreaga lume. Peste 75% din decesele cauzate de BCV au loc în țările cu venituri mici și medii, dar accesul poate fi o problemă oriunde. Implicându-ne în evenimente globale, precum Ziua Mondială a Inimii, precum și în activități locale, putem să contribuim la conștientizarea problemelor și să ne aducem contribuția la schimbare.


FOLOSIȚI-VĂ ❤ PENTRU NATURĂ

Poluarea aerului este responsabilă pentru 25% din toate decesele cauzate de BCV, luând viața a 7 milioane de persoane în fiecare an. Fie că este vorba de acțiuni imediate, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în loc să apelați la mașină, sau de eforturi pe termen mai lung, cum ar fi susținerea legislației privind aerul curat, fiecare dintre noi poate contribui, în felul său, la o planetă mai sănătoasă.


FOLOSIȚI-VĂ ❤ PENTRU VOI ÎNȘIVĂ

Stresul psihologic poate dubla riscul de a suferi un atac de cord. Exercițiile fizice, un somn de calitate și suficient ajută la scăderea nivelului de stres. Rezistând la mecanismele de adaptare dăunătoare și la obiceiurile proaste induse de stres, ne putem maximiza sănătatea individuală a inimii. 


Testarea de efort cardiopulmonar (TECP)



La Ovidius Clinical Hospital, ❤ noastră bate pentru binele pacientului.

Tratăm pacientul prin cunoștințele noastre medicale, ne folosim de aparatură de top, respectăm dreptul pacientului la sănătate, siguranță și respect. ❤ noastră a bătut încă de la deschiderea spitalului și bate și azi cu putere la gândul că ne-am asumat și rămânem fideli principiului nostru de bază, acela de a excela în îngrijirea pacienților noștri.