close

Medicul – un profesionist în slujba umanității

2022-10-03

În prima zi de luni din octombrie, se marchează Ziua Internațională a Medicului, sărbătoare instituită de Organizația Mondială a Sănătății. Focusul OMS este pus pe cooperarea activă a medicilor din întreaga lume, cei care au ca scop, indiferent de naționalitate, îmbunătățirea și menținerea sănătății pacienților lor.

Profesia de medic este una dintre cele mai vechi și respectate activități umane. Medicina a evoluat odată cu omenirea și fiecare epocă a consfințit progrese remarcabile și a lăsat în istoria medicinii nume care i-au marcat transformarea.

La început a fost mitologia. Esculap sau Asclepios pentru greci, ori Imhotep pentru egipteni erau zeii cu puteri tămăduitoare. Esculap este unul dintre fiii lui Apollo și moare lovit de Jupiter (Zeus) pentru îndrăzneala de a învia morții. Principalul său atribut este toiagul lui Esculap, în jurul căruia se înfășoară șarpele cunoașterii, și care a devenit, sub numele de Caduceu, emblema profesiei medicale. Este socotit și strămoșul legendar al dinastiei medicale Asclepiades, al cărui reprezentant ilustru este foarte faimosul Hipocrate.

Aesculapius, sau Asclepius Hipocrate din Cos este un doctor grec al „secolului lui Pericle” (cea mai strălucită perioadă din istoria Greciei antice). Este considerat „părintele medicinei”; el a fost cel care a stabilit medicina ca o entitate distinctă de celelalte discipline ale cunoașterii.


Medicii tineri care tocmai au fost admiși printre membrii profesiunii depun și astăzi jurământul lui Hipocrat (adoptat într-o formă modernă de Asociația Medicală Mondială la Geneva în 1975), socotit un adevărat cod moral, piatra de temelie a eticii medicale. Astfel, medicul jură solemn să își consacre viața în slujba umanității, să își exercite meseria cu conștiință și demnitate, să facă din sănătatea pacientului o obligație sacră, să păstreze secretele acestuia, să nu discrimineze, să își păstreze respectul deplin pentru viața umană și să nu își utilizeze cunoștințele medicale contrar legilor umanității.

Pe lângă cunoștințele sale medicale, un doctor apreciat de pacienți este cel care este sociabil, empatic, dedicat. Pe lângă a profesa zi de zi și a se dedica sănătății pacienților săi, medicul continuă să studieze zi de zi, pentru a ține pasul cu progresul științei medicale. Este, la rândul său, un om care are legături de familie și de prietenie, cu obligații și nevoi sociale și spirituale, pasiuni, o viață personală.


Ovidius Clinical Hospital - cel mai mare și modern spital privat din regiune


Profesia de medic, în societatea noastră, va fi întotdeauna importantă, populară și grevată de o mare presiune. Vreau să le doresc tuturor medicilor, colegii mei, să nu fie niciodată bolnavi ei înșiși, să aibă multă putere, mentală, morală și fizică în fiecare moment al existenței lor profesionale și să obțină bunăstarea și fericirea umană simplă în propria lor viață. Le mulțumesc pentru dăruirea cu care au construit bunul renume al spitalului nostru, Ovidius Clinical Hospital”, spune doctorul Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală, membru fondator al celui mai mare spital multidisciplinar din Sud-Estul României

Renumele se obține prin performanță!