close

Cu diabetul în vacanță – recomandările medicului pentru un sejur fără probleme

2022-11-30

Pacientul cu diabet zaharat are dreptul să meargă în vacanță ca oricare altă persoană, dar ținând cont de câteva reguli și recomandări pe care le presupune orice boală cronică. Un accent deosebit cade în acest caz pe programarea călătoriei, pe informarea corectă și pe urmarea medicației și orarului de mese de acasă și în timpul concediului.

Astfel, în primul rând, pacientul cu diabet zaharat trebuie să meargă la medicul curant, la controalele periodice planificate.

Nu este necesar un consult suplimentar înainte de plecarea în vacanță, cu excepția situațiilor în care se optează pentru destinații situate la diferențe mari de fus orar sau în zone cu climă diferită (mult mai caldă sau mult mai rece). În aceste cazuri, ar fi bine ca pacientul să se adreseze medicului curant, pentru a primi informații individualizate referitoare la adaptarea regimului alimentar și schemei de tratament, dar și la modalitatea de transport a medicației”, recomandă dr. Simona Nicodim, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.


Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la OCH


Trusa de vacanță a persoanei cu diabet zaharat conține următoarele:

• medicația necesară (conform schemelor de tratament individuale) pentru diabet, afecțiuni cardiace, afecțiuni ale tiroidei etc.;
• glucometru, teste, ace;
• antialgice, antitermice, antialergice, gel pentru înțepături de insecte, antidiareice, antispastice (pentru situații neprevăzute);
• dezinfectante, bandaje, plasturi și, evident, măști de protecție pentru situațiile în care persoana se află în locuri aglomerate.

De reținut: medicația trebuie să fie în cantitate suficientă pentru toată perioada călătoriei, dar și pentru câteva zile în plus. Persoana cu diabet trebuie să știe că rețeta pe care o primește de la medicul curant (la controlul periodic) se poate ridica gratuit de la farmaciile din țară. Dacă pleacă însă peste graniță, regimul eliberării medicației pentru diabet este diferit de la o țară la alta, de aceea, este bine ca, în acest caz, pacientul să se asigure că are suficientă medicație pentru toată perioada călătoriei.

În timpul călătoriei spre destinația de vacanță, dr. Nicodim recomandă pacienților cu diabet zaharat să își monitorizeze glicemiile cu aceeași frecvență ca de obicei. Nu sunt diferențe legate de tipul de diabet (1 sau 2), ci de schema terapeutică și de particularitățile fiecărui pacient.

Altminteri, glicemia trebuie măsurată ori de câte ori apar simptome neobișnuite sau care pot sugera o hipoglicemie (foame, transpirații, tremurături, nervozitate, stare de slăbiciune). Cei care conduc mașina trebuie să își controleze glicemia înainte de a pleca la drum și apoi la intervale regulate, de maximum două ore. Dacă valorile glicemiei sunt mici, persoana trebuie să oprească mașina, să se alimenteze și să nu mai pornească la drum decât după 45 de minute de la revenirea la normal a valorilor glicemice”, recomandă specialistul OCH în diabet.

Dacă persoana cu diabet ia avionul spre locul de vacanță, este bine să aibă asupra sa un document medical (scrisoare medicală, adeverință etc.) din care să reiasă diagnosticul și tratamentul pe care îl urmează. Ideal este ca acest document să fie tradus într-o limbă de circulație internațională.

De reținut: cei care urmează tratament cu insulină sau alte terapii injectabile trebuie să aibă grijă să respecte condițiile de păstrare și transport și să nu uite acasă glucometrul, testele și acele. Mai mult, este necesar ca pe perioada întregii călătorii, glucometrul și medicația care trebuie administrată să fie la îndemână, în bagajul de mână, ca să se poată folosi conform planului de tratament, dar și să se prevină pierderea sau deteriorarea lor. În avion, persoana cu diabet va accepta mâncarea oferită de compania de zbor, ținând cont de tipul și calitatea acesteia.

Noua Policlinică OCH Constanța – servicii complete de diagnostic și tratament multidisciplinar


Persoana care are diabet zaharat trebuie să se asigure și că va evita fluctuațiile glicemice, „de aceea este bine ca și în vacanță să încerce să își respecte programul obișnuit de mese”, punctează dr. Nicodim. „Cei care urmează tratament cu insulină sau cu alte medicații cu risc de a produce hipoglicemii trebuie să aibă la îndemână alimente cu conținut crescut de glucide (de exemplu fructe, zahăr, miere, bomboane, biscuiți), pentru situațiile în care apar aceste valori scăzute ale glicemiei”.

Un aspect important este hidratarea, de aceea, în timpul călătoriilor, conform dr. Simona Nicodim, „cel mai indicat este consumul de apă, cantitatea fiind individualizată în funcție de mai mulți factori (greutate, efortul fizic depus, temperatura mediului ambiant)”.

De reținut: pentru unele persoane cu diabet zaharat este permis consumul moderat de băuturi care conțin cofeină sau alcool, în alte cazuri acest consum nu este recomandat. Pentru a fi siguri, întrebați medicul curant!

Dislipidemiile - pericolul grăsimilor din sânge


Tot cu medicul curant se va stabili și cum se gestionează o diferență de fus orar, căci trebuie inclusă aici și schema de tratament. Totodată, pacientul va evita momentele de slăbiciune în vacanță, când va fi tentat să nu respecte regimul alimentar recomandat în cazul său și va devia, poate, de la instrucțiunile date de diabetolog cu privire la ce abateri sunt permise și cu ce frecvență. „Devierile de la programul alimentar recomandat de medic, mai ales dacă sunt zilnice, pot duce la dezechilibrarea diabetului zaharat și la apariția unor probleme medicale”, avertizează medicul diabetolog Dr. Simona Nicodim.

În schimb, persoana cu diabet zaharat poate să meargă în excursii în timpul sejurului său, dar având grijă să nu omită mese sau doze de medicație. De asemenea, trebuie să se informeze dacă participarea la unele excursii presupune efectuarea unui efort fizic crescut. „Persoana cu diabet zaharat trebuie să aibă o activitate fizică în limitele toleranței individuale la efort și să-și ia toate măsurile pentru a preveni apariția hipoglicemiilor”, mai indică dr. Nicodim.

În cazul apariției unor complicații ale diabetului în timpul vacanței, persoana cu diabet se poate adresa celor mai apropiate instituții medicale și tocmai pentru a putea să aibă acces fără probleme la îngrijirea necesară, nu va omite să își facă o asigurare de călătorie în cazul în care pleacă în afară. În caz de nevoie, toate informațiile legate de cine și cum trebuie contactat în caz de urgență se obțin de la firma care face asigurarea.

Pentru o vacanță reușită, fără complicații legate de diabet, dr. Nicodim îndeamnă pacienții aflați în această situație să nu uite că „excesele de orice fel pot strica vacanța oricui, nu doar pe cea a persoanelor cu diabet zaharat!”. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.