close

Chist hidatic voluminos de lob drept hepatic operat cu succes în secția de chirurgie generală a Ovidius Clinical Hospital

2023-02-03

În cadrul OCH a avut loc recent o intervenție chirurgicală pentru un chist hidatic hepatic voluminos de 13,4 cm diametru maxim, localizat la nivelul segmentelor posterioare ale lobului drept și care avea efect de masă și raporturi directe cu rinichiul și glanda suprarenală de pe partea dreaptă, pediculul hepatic, duodenul și vena cavă inferioară.


Ce este un chist hidatic?

Chistul hidatic este o tumoare cu conținut lichidian, benignă, încapsulată, generată de forma larvară a unui parazit – „Taenia echinococcus granulosus” care trăiește în stare adultă în intestinul câinelui sau al altor carnivore. Boala afectează în principal ficatul (50%-60% dintre localizări), dar poate impacta și alte organe, cum ar fi plămânul (20%-30% dintre cazuri), splina sau, foarte rar, creierul.

Omul se contaminează atunci când ingerează ouăle de tenie răspândite pe sol care au infestat apa sau legumele consumate crude, ori atunci când își duce mâinile la gură, fără a le fi spălat, după ce a manipulat pământul sau a mângâiat un caine a cărui blană conține parazitul. Ouăle parazitului, ingerate de pe alimente, animale sau de pe blana acestora, ajung astfel în intestine, unde se fixează pe pereții acestora, iar mai apoi trec în circulația sangvină și se localizează în diverse organe, în special în ficat.


Semne și simptome ale chistului hidatic hepatic

Chistul hidatic nu dă întotdeauna simptome, iar când totuși acestea apar nu sunt specifice. De multe ori, chistul hidatic e descoperit accidental la investigații imagistice (ecografie, CT sau RMN) efectuate pentru alte afecțiuni sau chiar la un control de rutină.


În cazul chistului hidatic hepatic, simptomele pot include:

• dureri abdominale nespecifice la nivelul hipocondrului drept;
• grețuri, mai rar vărsături;
• prurit tegumentar;
• stare generală de slăbiciune;
• pierdere în greutate (uneori).
Odată cu creșterea în dimensiuni a chistului, pot să apară și complicațiile:
• blocarea căilor biliare și apariția icterului (gălbinare);
• hepatomegalie (mărirea în volum a ficatului);
• insuficiență hepatică (în final).


Când peretele chistului se sparge (datorită creșterii accentuate în volum, a unor traumatisme abdominale sau prin stabilirea unor comunicării anormale cu vasele de sânge din vecinătate), pot apărea complicații foarte grave care pun în pericol viața pacientului (de exemplu șocul anafilactic care este o reacție alergică fulminantă). Spargerea chistului în cavitatea peritoneală duce la contaminarea organelor cu care vine în contact (în special intestine), cu dezvoltarea ulterioară de multiple alte chisturi hidatice în tot abdomenul (hidatidoză peritoneală diseminată), afecțiune care este foarte greu de tratat și are un prognostic rezervat.

Chirurgie generală la OCH


Tratamentul în cazul chistului hidatic

Tratamentul este, în marea majoritate a cazurilor chirurgical, doar în cazuri selecționate de chisturi de dimensiuni mici putându-se opta pentru tratamentul medicamentos cu antiparazitare (de tipul Albendazolului) sau derivați. Intervenția chirurgicală este considerată cea mai bună soluție, scopul acesteia fiind acela de a inactiva parazitul, de a preveni scurgerea conținutului chistului în cavitatea abdominală, de a scoate membrana internă a chistului care conține parazitul (membrana proligeră), de a exciza total sau parțial învelișul extern al chistului hidatic (perichistul) și de a asigura drenajul la exterior al cavității restante, rămasă după evacuarea chistului.

În cazuri atent selecționate, operația se poate efectua laparoscopic pentru chisturile de dimensiuni mai mici (de reguă sub 12 cm), care nu sunt dezvoltate în segmentele hepatice greu accesibile (segmentele I, VII sau VIII) și care nu au raporturi directe cu structuri vasculare importante. Când aceste cazuri nu sunt atent selecționate, operația laparoscopică poate provoca complicații intraoperatorii importante, de aceea se preferă intervenția chirurgicală clasică, pe cale deschisă.


Studiu de caz

Pacienta C.E., în vârstă de 34 de ani, cunoscută cu obezitate, având în antecedente o operație de splenectomie pe cale deschisă pentru chist hidatic localizat la nivelul splinei în anul 2011, reoperată în ianuarie 2022 pentru un chist ovarian stâng (când s-a practicat ovarectomie stânga, examenul histopatologic fiind benign), prezenta de câteva săptămâni dureri abdominale la nivelul hipocondrului drept, iradiate posterior în lomba dreaptă și asociate cu grețuri. Simptomatologia a indicat efectuarea unui RMN abdominal în regim ambulatoriu, fiind diagnosticată cu tumoare chistică voluminoasă de lob drept hepatic. Pacienta s-a prezentat la cabinetul de chirurgie din cadrul Ambulatorului OCH, fiind apoi internată în clinica de Chirugie Generală, în vederea continuării investigațiilor și a efectuării tratamentului chirurgical de specialitate.

RMN-ul abdominal, efectuat preoperator, a arătat prezența unei formațiuni chistice de segmente VI-VII hepatice cu diametrul de 13,4 / 9,8 / 7,8 cm și având dezvoltare caudală la nivelul spațiului Morrison.

Examinarea CT de cap, torace, abdomen și pelvis, efectuată la internare, a exclus alte localizări ale chistului hidatic la nivel cerebral sau pulmonar, confirmând prezența tumorii chistice voluminoase hepatice de segmente VI-VII care pornea de pe fața diafragmatică a ficatului și se dezvolta apoi inferior în spațiul Morrison, exercitând un efect de masă cu comprimarea caudală a rinichiul drept și a glandei suprarenale drepte, iar medial având raporturi directe cu vena cavă inferioară și duodenul 2; restul parenchimului hepatic și căile biliare intra- și extrahepatice erau în limite normale.



Intervenția chirurgicală

Deși în cazuri selectate chistul hidatic hepatic se poate opera laparoscopic, în acest caz s-a decis operația pe cale deschisă, laparoscopia fiind contraindicată, datorită mai multor considerente:

– chistul hepatic era voluminos, cu diametrul de peste 13 cm, manipularea laparoscopică fiind dificilă, cu risc crescut de perforație și contaminare peritoneală cu lichid hidatic;

– datorită localizării chistului, la nivelul segmentelor posterioare ale lobului drept hepatic, ocupând inferior tot spațiul dintre ficat și rinichiul drept (spațiul Morrison) și având raporturi directe cu vena cavă inferioară infrahepatică și duoden, ceea ce implica riscuri chirurgicale majore;

– pacienta avea deja în antecedente o operație deschisă (laparotomie mediană xifoombilicală) pentru splenectomie, care știm că duce la dezvoltarea unor aderențe peritoneale”, a declarat dr. Marius Bărbulescu, medic primar chirurgie generală, care a condus echipa operatorie.

Operația a fost dificilă, atât datorită multiplelor aderențe peritoneale perihepatice de la operațiile anterioare – care au trebuit secționate cu mare atenție, pentru a nu leza alte organe –, dar mai ales datorită dimensiunii mari a chistului hidatic care era situat posterior și avea raporturi intime cu o structură vasculară importantă, vena cavă inferioară, și comprima inferior rinichiul drept și medial duodenul doi. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală a decurs fără incidente sau complicații chirurgicale, ori anestezice, sângerarea intraoperatorie fiind minimă. Ca de fiecare dată, ne-au ajutat foarte mult și colegii din echipa anestezică, făcând tot ce trebuia ca posibilele complicații majore perioperatorii să fie prevenite”, a relatat dr. Marius Bărbulescu. El a fost asistat în operație de către dr. Alina Vieru, medic specialist chirurgie generală, iar echipa anestezică a fost condusă de dr. Stelian Mociu, medic primar ATI, șeful Secției ATI a OCH.

Evoluția pacientei a fost favorabilă, fără complicații postoperatorii, fără biliragie. S-a externat în bune condiții, vindecată chirurgical, după 7 zile de la intervenția chirurgicală, cu recomandarea continuării tratamentului medicamentos pe cale orală, necesar pentru a preveni recidiva chistului hidatic. Pacienta se simte bine în prezent, controlul postoperator la 6 săptămâni de la operație nedecelând alte complicații. 


Spitalul Ovidius Clinical Hospital este deschis 24/7 și asigură asistență medicală non-stop în patru linii de gardă

Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate, faceți periodic screening-uri și evaluări medicale generale. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare centrată pe nevoi specifice.