close

Dr. Radu Vasilescu, medic primar chirurgie cardio-vasculară, aduce chirurgia endovasculară la Ovidius Clinical Hospital

2018-11-15

Dr. Radu Vasilescu, medic primar chirurgie cardio-vasculară, se alătură din noiembrie echipei de specialiști de la Ovidius Clinical Hospital. Mai mult decât atât, domnia sa aduce și o nouă abordare a chirurgiei cardio-vasculare în sud-estul României, chirurgia endovasculară.

Doctorul Radu Vasilescu este absolvent al Facultății de Medicină Cluj-Napoca, promoția 1994. După rezidențiatul în Chirurgie Cardio-Vasculară la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, din anul 2002, este medic specialist, iar din 2009 medic primar chirurgie cardio-vasculară.

Are o vastă experiență medicală în domeniul chirurgiei cardiovasculare, și de-a lungul carierei a operat o patologie extrem de variată. Supraspecializarea în chirurgia endovasculară a realizat-o în Franța în centre medicale universitare cu renume, respectiv CHU Tours si CHU Nancy. Experiența pe care a acumulat-o în aceste centrele medicale universitare, alături de profesori universitari precum Prof. Univ. Dr. Michel Aupart – unul dintre marile nume în chirurgia cardiacă și Prof. Univ. Dr. Michel Marchand de la CHU Tours și Prof. Univ. Dr. Seirguey Malikoff de la CHU Nancy i-au putut asigura cunoștințele și experiența necesară pentru a putea realiza intervenții în chirurgia endovasculară la cel mai înalt nivel.

“Am ales Franța pentru că are cel mai bun sistem medical din Europa, multă vreme OMS i-a clasat chiar ca fiind sistemul cel mai bun din lume. Spitalele în care m-am perfecționat beneficiază de tehnici foarte avansate și în permanență implementează în practică noile tehnologii.” a relatat dr. Radu Vasilescu.

În ultimii ani și-a îmbogățit cunoștințele în materie de chirurgie endovasculară la spitalul din Chateauroux, studiind noile tendințe în specialitate.

– Ce este chirurgia endovasculară? Ce afecțiuni sunt tratate prin ea?

Dr. Radu Vasilescu: Deși conceptul datează de mai bine de 50 de ani, chirurgia endovasculară a luat avânt în ultimii 20-25 de ani. Tehnicile endovasculare constau într-un abord vascular prin puncție sau disecție minimă, pe unde se introduc în interiorul arterei sonde speciale cu ajutorul cărora se repara leziunile. Totul se realizează sub ecran radiologic iar soluționarea leziunilor se face prin dilatare controlată, tehnica purtând denumirea de angioplastie endoluminală. Ulterior se pot monta dispozitive speciale numite stent-uri care vor împiedica recidivele.

În timp, tehnica a evoluat și acum se confecționează endoproteze utilizate în special în cura chirurgicală a anevrismelor (dilatarea patologică) de aortă sau ale altor artere periferice.

Fiind o chirurgie minim invazivă, internarea pacientului este de scurtă durată iar recuperarea postintervențională este foarte rapidă. Luând în considerare acest fapt, majoritatea leziunilor arteriale aterosclerotice beneficiază într-o primă etapă de tratament endovascular. Fac excepție ocluziile arteriale mai lungi de 10 cm, rezultatele fiind modeste în astfel de cazuri. Un avantaj al acestei tehnici ar fi posibilitatea repermeabilizării arterelor de la nivelul gambei (arterele tibiale și arteră peronieră), tratamentul chirurgical al acestor artere fiind foarte dificil prin intervenții clasice.

În cazul unor leziuni arteriale complexe, extinse, există posibilitatea unor intervenții combinate (tehnici hibrid) care îmbină tehnici convenționale cu tehnici endovasculare: by-pass + angioplastie endoluminală.

În concluzie tehnicile endovasculare reprezintă la ora actuală o îmbogățire inestimabilă a arsenalului terapeutic al chirurgiei vasculare. În multe servicii de specialitate din occident chirurgia endovasculară reprezintă peste 60% din activitate. Beneficiază de chirurgie endovasculară leziunile arteriale aterosclerotice și anevrismele arteriale. Tehnica este minim invazivă și recuperarea postoperatorie este rapidă.

– De ce sunt necesare aceaste tehnici la Constanța și în regiune?

Dr. Radu Vasilescu: La ora actuală, în occident, este de neconceput ca dintr-un serviciu de chirurgie vasculară să lipsească tehnicile endovasculare. Așa cum am menționat anterior, prin aceste metode s-a reușit o îmbogățire remarcabilă a arsenalului terapeutic făcând posibilă abordarea unor leziuni extrem de complexe. Date fiind aceste aspecte pozitive, consider că trebuie să ne aliniem și noi tendințelor terapeutice actuale. În regiunea de sud-est a României, Ovidius Clinical Hospital este singurul spital care prin serviciul de chirurgie vasculară oferă pacienților avantajul de a beneficia de rezultatele acestor tehnici.

– Care sunt domeniile dvs de interes?

Dr. Radu Vasilescu:

  • chirurgia arterială, aorto-iliacă și a membrelor inferioare – chirurgie convențională (endarterectomii, by pass) și endovasculară (angioplastii +/- stent);
  • chirugia anevrismelor aortice: convențional și endovascular;
  • chirurgia arterelor carotide;
  • chirurgia de angio-acces: fistule arteriovenoase pentru hemodializa, montare de catetere pentru hemodializă, camere implantabile pentru chimioterapie;
  • chirurgia varicelor.

– De ce ați ales să vă alăturați echipei OCH și ce vă propuneți să realizați în cadrul spitalului?

Dr. Radu Vasilescu: Am ales să vin la OCH deoarece este un spital privat care respectă standardele europene, și care oferă condiții la cele mai înalte standarde atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical și constatând că aici există toată infrastructura necesară realizării intervențiilor endovasculare am decis să pornim această colaborare. Platoul tehnic este performant, de ultima generație. Un avantaj major îl reprezintă existența reanimării și a personalului specializat.

– Și cel mai important aspect, când veți începe consultațiile și când veți începe să faceți intervenții?

Consultațiile și intervențiile chirurgicale le voi putea începe în cursul lunii Noiembrie 2018.

Pentru a vă programa la Dr. Vasilescu Radu, medic primar chirurgie cardio-vasculară, specializare chirurgie endovasculară la Ovidius Clinical Hospital, vă rugăm să sunați la număr de telefon 0241 480 400.