close

Sfatul medicului epidemiolog: Spălatul pe mâini este esențial pentru sănătatea noastră

2020-10-15

Omenirea nu a știut dintotdeauna care este legătura dintre igiena mâinilor și sănătate. Multe dintre descoperirile făcute în acest sens sunt mai degrabă recente, dacă privim istoria omului pe Pământ. Din păcate, studiile au arătat că doar 67% dintre oameni au obiceiul de a-și igieniza mâinile. Dacă mulți însă nu au acces la apă curată, alții nu știu de ce acest lucru este atât de important. Specialiștii ne spun însă că 80% dintre bolile infecțioase sunt transmise prin contact, iar spălarea corectă a mâinilor scade cu 40% rata de producere a a acestor afecțiuni.


Pentru a înțelege cât mai bine de ce este atât de necesar spălatul pe mâini și consecințele lipsei acestui gest din conduita noastră zilnică, am discutat cu Dr. Carmen Grigore, medic primar epidemiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Când s-a corelat igiena mâinilor cu sănătatea?
Dr. Carmen Grigore:
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de igienă, în general, dar nu neapărat în sensul pe care îl acordăm astăzi acestui termen. Igiena era, mai degrabă, legată de conceptul religios de și există, în istoria medicinei, izvoare care ne trimit în Egiptul antic sau India, în care se vorbește despre . De exemplu în Roma antică, Thermele (băile publice) ocupau un loc central în viața locuitorilor, având atât funcția de igienă cât și un rol social. În aceste spații oamenii interacționau, comunicau, aveau loc contacte sociale intense. Serviciile acestor băi publice erau accesibile tuturor locuitorilor de la cei mai înstăriți până la scalvi, lucru deosebit de interesant. De altfel, Roma antică era vestită pentru spitalele sale militare, Imperiul având un puternic interes în a se îngriji de sănătatea oamenilor lor prin dezvoltarea unui serviciu medical sofisticat, bazat pe cele mai bune cunoștințe medicale din lumea antică. Găsim în aceste spitale standarde înalte de igienă, cazare individuală și facilități de îmbăiere și igienă personală.

Ca să mă întorc la întrebarea dvs, momentul în care cineva a făcut o corelație între igiena mâinilor și sănătate este legat, fără doar și poate, de Dr. Ignaz Semmelweis, un medic obstetrician maghiar, numit la mijlocul secolului XIX și care a demonstrat că, prin măsuri simple de igienă, pot fi salvate vieți. Descoperirea lui a fost una epocală, deși intuitivă, empirică, dacă ne gândim că la jumătatea anilor 1800 nu se știa nimic concret despre microorganisme, iar microscopul, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu se inventase încă. El a reușit, prin impunerea dezinfecției mâinilor personalului medical cu clorură de var, să reducă drastic mortalitatea prin febră puerperală în rândul lehuzelor din clinica la care lucra. Timp de aproape două sute de ani acest gest simplu și salvator a intrat într-un con de umbră, nefiind fructificat așa cum ar fi trebuit. Astăzi știm cu certitudine, pe baza unor dovezi medicale științifice riguroase că există o corelație certă între igiena mâinior și sănătate, nu doar în instituțiile de îngrijire a sănătății ci și în comunitate.

Care sunt bolile care pot fi prevenite prin spălatul mâinilor?
Dr. Carmen Grigore:
Spălarea mâinilor este o modalitate simplă și la îndemână pentru prevenirea unui număr foarte mare de boli infecțioase. Aș putea enumera în primul rând bolile cu cale de transmitere digestivă, cum este Hepatita de tip A, care nu degeaba este numită. Mai putem vorbi și despre boala diareică acută, în care pot fi implicați extrem de mulți agenți patogeni virali, bacterieni sau parazitari, dar și bolile cu alte căi de transmitere, în care implicarea mânilor este secundară, ca de exemplu bolile cu transmitere respiratorie. Să nu uităm că există și boli care au mai multe căi de transmitere, cum este cazul varicelei care se poate transmite atât pe cale respiratorie cât și prin contactul cu lichidul vezicular. Deci am putea spune, fără să greșim, că igiena mâinilor contribuie la prevenirea tuturor bolilor infecțioase care se pot transmite de la om la om.


Cum pot fi educați copiii să se spele pe mâini?
Dr. Carmen Grigore:
Deprinderile privind igiena mâinilor se dobândesc și se consolidează, fără doar și poate, în familie și începutul trebuie făcut la o vârstă cât mai fragedă. Pe de o parte, exemplul personal al părinților sau al familiei în general, va face copilul receptiv față de igiena mâinilor. Pe de altă parte – Jocul. Copiilor le place să se joace, asta îi definește, și prin joc, povestioare, cărți educative cu personaje negative – microbii și pozitive – el, copilul, beneficiind de armele magice - apa și săpunul, sau benzi colorate și desene animate tematice. Există azi un număr infinit de surse de inspirație pentru părinții care sunt interesați. Un rol important îl are ulterior școala, atât prin orele de educație sanitară, dar și prin crearea unei infrastructuri care să faciliteze accesul la igiena mânilor. Degeaba îi spunem unui copil să se spele pe mâini, îl învățăm cum să o facă, dacă nu îi oferim și instrumentele: accesul la apă curentă și săpun.


Care sunt momentele cheie ale zile în care trebuie să ne spălăm mâinile?
Dr. Carmen Grigore:
Sunt câteva momente esențiale când este obligatorie spălarea mâinilor: totdeauna înainte de a bea sau mânca, totdeauna după utilizarea toaletei, totdeanuna când mâinile sunt vizibil murdare, totdeauna când revenim acasă, în locuință, de la serviciu, plimbare în parc sau mijloc de transport în comun. De asemenea, după ce am efectuat operațiuni casnice cu potențial de contaminare cum ar fi strânsul gunoiului sau curățarea grupurilor sanitare. Spălarea mâinilor este cel puțin la fel de importantă și la locul de muncă sau la școală, mai ales când utilizăm obiecte, aparatură, ustensile, în comun cu multe alte persoane. Studiile arată că, de exemplu, tastatura calculatoarelor și a telefoanelor are o încărcătură microbiană foarte mare, clanțele ușilor, bateriile chiuvetelor din grupurile sanitare comune și lista nu se oprește aici.”


Ce facem cu igiena mâinilor când lipsește accesul la apă și săpun?
Dr. Carmen Grigore:
Vă povesteam la început despre clorura de var a lui Ignaz Semmelwei, utilizată la vremea aceea pentru igienizarea mânilor. Azi, aproape 200 de ani mai târziu, beneficiem de o soluție mult mai prietenoasă și mai accesibilă, reprezentată de preparatele hidro-alcoolice pentru igiena mâinilor, o inovație a anilor `90. Acestea au fost utilizate inițial în spitale dar din ce în ce mai mult au ajuns să fie utilizate și de publicul larg, existând preparate de acest gen în comerț. Ceea ce este cu adevărat extraordinar cu privire la acestea, este pe de o parte că au în compoziție, pe lângă substanța activă (alcooli singuri sau în combinații) și substanțe pentru protecția pielii și faptul că la putem purta cu noi, în poșetă, ghiozdan sau chiar în buzunar și, deci, putem avea acces la ele în orice moment al zilei. Totuși, spălarea mâinilor cu apă și săpun, atunci când acestea sunt disponibile în momentele cheie menționate anterior, este măsura de bază.


Ce înseamnă igiena mâinilor în contextul actual?
Dr. Carmen Grigore:
Ne aflăm în plină pandemie cu virusul SARS CoV-2 , o tulpină nouă de virus care, până în decembrie anul trecut când a apărut în China, nu a mai fost întâlnită la oameni. Totdeauna când apare un virus nou în circulație se creează premisele dezvoltării unei pandemii, pentru că oamenii nu au anticorpi care să intre în lupta cu virusul. În aceste condiții, măsurile de prevenție aplicate corect și la timp pot face diferența. Azi, când vorbim, purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică sunt principalele măsuri pe care le putem aplica la nivel individual, dar și de colectivitate, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu acest nou virus. Spuneam de măsuri aplicate corect și la timp, și aș vrea să fac două-trei precizări în acest sens. Spălarea corectă a mâinilor înseamnă apă (de preferat caldă) și săpun și frecarea riguroasă una de alta astfel încât apa și săpunul să acopere întreaga suprafață a mâinii (palmă, dosul palmei, degete, între degete) pentru un timp ce cel puțin 20 de secunde, după care se clătește cu apă curată. Masca de protecție, de asemenea, trebuie purtată astfel încât să acopere nasul, gura și bărbia. Din păcate foarte mulți oameni poartă masca incorect, fie acoperă doar gura, fie este purtată sub bărbie. Doar purtarea corectă a măștii ne protejează atât pe noi cât și pe cei din jur.


Ce înseamnă igiena mâinilor la Ovidius Clincal Hospital?
Dr. Carmen Grigore:
Așa cum deja este cunoscut în rândul pacienților care au beneficiat de serviciile medicale în cadrul OCH, încă de la inaugurarea sa în urmă cu șase ani, acesta a aderat la Campania „Mâinile curate salvează vieți” lansată de Organizația Mondială a Sănătății. În acest sens, spitalul dispune de întreaga infrastructură necesară pentru asigurarea igienei mâinilor, din toate punctele de vedere, inclusiv dispensere pentru soluție hidroalcoolică în absolut toate spațiile de acordare a asistenței medicale dar și pe holuri, lifturi sau pe căile de acces în instituție. Personalul medical și auxiliar este instruit frecvent și în OCH igiena mâinilor nu este opțională, ci obligatorie. În acest moment ne concentrăm pe conștientizare în rândul pacienților, în condițiile în care, așa cum se observă, au crescut accelerat numărul de cazuri de infecție cu virusul SARS CoV-2. Educația pentru sănătate este parte integrantă din profesiunea medicală și chiar în aceste condiții vitrege generate de pandemie, reușim să comunicăm cu pacienții atât prin materiale informative existente în saloane sau transmise prin canalul intern TV, cât și interpersonal să le explicăm beneficiile pentru sănătate ale acestui gest simplu, cât de benefic poate fi pentru ei și pentru cei dragi lor.

Educația pentru sănătate este parte integrantă din profesiunea medicală