close

Sfatul medicului dermatovenerolog: 5 lucruri pe care oricine trebuie să le știe despre bolile cu transmitere sexuală (BTS)

2020-10-21

În fiecare zi, mai mult de 1 milion de persoane de pe întreg mapamondul se infectează cu boli cu transmitere sexuală, conform statisticilor date publicității de către Organizația Mondială a Sănătății. Deși majoritatea oamenilor știu de existența acestor boli, nu conștientizează cu adevărat riscul la care se supun atunci când nu se protejează.

Pentru că informații pe marginea acestui subiect sunt foarte multe, Dr. Bogdan-Florentin Nițu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Policlinicii OCH din Constanța a făcut o selecție cu cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știm despre bolile cu transmitere sexuală, ca să le evităm și să ducem o viață sănătoasă:

1. În primul rând trebuie să știm ce sunt bolile cu transmitere sexuală. Ei bine, așa cum le sugerează numele, acestea reprezintă infecții care se transmit de la o persoană la alta prin contact sexual. BTS-urile sunt produse de bacterii, virusuri sau paraziți.

2. Există o serie de astfel de afecțiuni mai frecvente. Acestea sunt infecțiile cu HPV, Chamydia Trachomatis, Mycoplasmele genitale, Gonoree, Trichomoniază, Sifilis, Herpes genital, HIV, Hepatită B.

3. Un alt aspect esențial de știut este să recunoaștem momentul în care trebuie să ne prezentăm la medic. În cele mai multe cazuri, testarea se face atunci când pacientul este simptomatic. În lipsa simptomelor, pacientul se poate testa dacă a avut un contact posibil infectant sau are un comportament sexual riscant (mai mulți parteneri, contact neprotejat etc).

4. Diagnosticul acestor afecțiuni este reprezentat de un diagnostic clinic atunci când pacientul este simptomatic, el prezentându-se în serviciul de Dermatovenerologie sau în alte departamente (Ginecologie, Urologie, Medicină de Familie), și un diagnostic de laborator, care se realizează prin recoltarea probelor biologice și procesarea lor în cadrul Laboratorului de Analize Medicale.

5. Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este folosirea prezervativului. De asemenea, este foarte important să evităm un comportament sexual riscant, adică, repet, parteneri multipli, lipsa protecției, contact neprotejat posibil infectant.”


Studiile au arătat că tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani au riscul cel mai mare de a contracta o boală cu transmitere sexuală. Dar, oricine prezintă simptomatologia sau are un motiv să creadă că s-a infectat cu o boală cu transmitere sexuală în urma unui comportament riscant, trebuie să se prezinte cât mai repede la medic.

Pentru programări la un consult de specialitate sunați la numărul de telefon 0241 480 400.