close

Afectarea cardiovasculară în urma infectării cu COVID-19

2020-09-04

Noul coronavirus face ravagii peste tot în lume din cauza multiplelor necunoscute care îl înconjoară. De la începutul pandemiei cu SARS-COV-2, experții în boli infecțioase se străduiesc să înțeleagă cum afectează acest virus sănătatea omului și de ce reacția este atât de diferită de la o persoană la alta. Printre pacienții predispuși să fie mai afectați se numără persoanele cu diabet, obezitate, dar și cei care suferă de hipertensiune arterială.

„Nu este clar mecanismul prin care hipertensiunea arterială predispune la apariția infecției cu Covid19. Dar, se pare că pacienții cu hipertensiune arterială necontrolată sau netratată sunt la risc mai mare de a dezvolta forme mai severe ale infecției și, de asemenea, au un risc mai mare de a dezvolta complicații ale infecției. O posibilă explicație ar putea fi aceea că persoanele cu hipertensiune arterială slab controlată au vase de sânge mai fragile sau că au un răspuns imunitar mai slab”, a spus Dr. Dan-Cosmin Călin, medic primar cardiologie la Ovidius Clinical Hospital din Constanța.
Până acum se cunoaște că tractul respirator reprezintă, de obicei, poarta de intrare a infecției în organism, dar nu este singurul organ afectat de virus. Printre organele care pot fi afectate de infecție, pe lângă aparatul respirator, mai sunt și sistemul cardiovascular, sistemul nervos central și periferic, tractul digestiv, dar și sistemul renal. De aceea, este important să se cunoască faptul că simptomatologia infecției cu Covid-19 nu produce strict simptome respiratorii, ci poate produce o simptomatologie foarte diversă, în funcție de organele afectate.

Atunci când vorbim însă de afectarea cardiovasculară în infecția cu Covid-19, manifestările sunt de mai multe feluri. Medicul explică:
„Pot apărea complicații trombotice arteriale și venoase, de exemplu sindromul coronarian acut, inclusiv infarctul miocardic sau trombembolism venos. Mai putem, de asemenea, discuta despre miocardită, aritmii cardiace, insuficiență cardiacă, șoc cardiogen. Riscul cardiovascular poate rămâne crescut pe termen lung din cauza persistenței activității inflamatorii sistemice și a hipercoagulabilității în urma infectării cu acest virus.”


Ce trebuie să știe persoanele cu boli cardiovasculare în cazul unei infecții SARS-COV-2


„În cursul infecției cu Covid-19, se poate ca patologia cardiovasculară subiacentă să se acutizeze din cauza infecției propriu-zise sau din cauza întreruperii tratamentului specific patologiei cardiovasculare. Pacientul nu trebuie să își întrerupă tratamentul urmat pentru bolile cardiovasculare fără a cere sfatul unui specialist. De asemenea, pot exista interacțiuni medicamentoase între terapiile folosite în tratarea infecției Covid-19 și medicamentele cu viză cardiovasculară. De aceea, este indicat ca o persoană cu boli cardiovasculare, care dezvoltă infecție cu COVID19, să fie tratată într-o echipă multidisciplinară”, a subliniat medicul OCH.

Există însă și situații în care o persoană care a trecut prin virus dezvoltă probleme cardiovasculare, fără să fi avut astfel de patologii înainte de infecție. Dr. Călin sfătuiește aceste persoane:

„Este recomandat să fiți luat în evidență de un medic specialist cardiolog care are experiență în patologia dumneavoastră și care vă va trata personalizat, în funcție de necesitățile dumneavoastră din momentul evaluări. De asemenea, este indicat să urmați întocmai sfaturile acestuia în ceea ce privește tratamentul medicamentos,dar și stilul de viață recomandat, inclusiv programele de recuperare cardiovasculară. Tratamentul pacientului cu infecție COVID-19 și posibilele complicații cardiovasculare este abordat de către o echipă multidisciplinară, care include un medic infecționist și un medic cardiolog (posibil și de alte specializări), iar recomandările pentru acesta vor fi efectuate în funcție de evoluția cazului respectiv, medicii putând face apel la investigații și tratament adaptate la patologia cardiovasculară.”


Cum se poate proteja de virus o persoană cu boli cardiovasculare


Ce trebuie să facem în relațiile cu ceilalți:

o Evitați persoanele bolnave
o Păstrați distanța de minim 2 metri față de celelalte persoane
o Spălați-vă pe mâini cu apă căldă și săpun (timp de 30 de secunde)
o Când strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau folosiți interiorul cotului
o Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura fără să vă spălați pe mâini înainte
o Curățați des cu un dezinfectant suprafețele (cum ar fi clanța, mânerul ușii)
o Dacă dezvoltați simptome (febră, tuse, infecție respiratorie) este recomandat să vă auto-izolați
o Stați acasă cât de mult posibil

Adoptarea un stil de viață sănătos:

o Mâncați sănătos; hidratați-vă adecvat;
o Renunțați la fumat
o Limitați cantitatea de alcool consumată
o Rămâneți activ din punct de vedere fizic;
o Asigurați-vă un somn odihnitor și suficient
o Evitați expunerea excesivă la mesaje negative sau la știri false
o Utilizați metode virtuale de socializare cu cei cunoscuți
o Petreceți-vă timpul cu activități recreaționale ca grădinăritul sau lectura

Sfaturi medicale importante:

o Continuați-vă medicația pentru patologia cardiovasculară
o Căutați ajutor medical imediat dacă apar simptome specifice (ex. durere toracică anterioară). Nu vă neglijați simptomele!
o Dacă patologia cardiovasculară se agravează, adresați-vă imediat unui cardiolog sau unui serviciu de urgență și nu vă întrerupeți vizitele regulate la medic

Ce trebuie să facem să nu ajungem să avem boli cardiovasculare


„Cel mai important pas este prevenția bolilor cardiovasculare, pe care este bine să o începeți cât mai devreme în cursul vieții. Printre acțiunile de prevenție se numără:
-Menținerea unei greutăți optime (20-25 kg/m2);
-Activitate fizică regulată, zilnică, de intensitate moderată (30 min zilnic: mers pe jos, înot, alergare ușoară, badmington,etc.). Se descurajează sedentarismul;
-Dietă echilibrată, bazată pe legume, fructe, cereale integrale, pește;
-Se evită excesele alimentare de orice fel, precum și consumul de băuturi îndulcite, grăsimi de origine animală și procesate, dulciuri rafinate;
-Se descurajează fumatul (inclusiv de țigări electronice);
-Se recomandă efectuarea analizelor de sânge periodic pentru a verifica profilul lipidic, glucidic și necesitatea inițierii unui tratament corector precoce și a întârzia instalarea efectelor adverse cardiovasculare;
-Se recomandă verificarea profilului tensional, periodicitatea controlului fiind dictată de caracteristicile individuale”, recomandă medicul cardiolog.

Toate aceste evaluări și monitorizări se pot face cu ALPREVIA, algoritmul de prevenție personalizată disponibil în Policlinica OCH Constanța.


Atenție! Informațiile prezentate sunt valabile la momentul publicării lor. Menționăm că virusul este relativ nou apărut, informațiile despre acesta sunt într-o dinamică continuă, iar studiile efectuate pe pacienți infectați au avut o perioadă relativ scurtă de urmărire a acestora, motiv pentru care nu se cunosc decât o parte a efectelor infecției asupra organismului, și mai ales a celor pe termen lung. Este recomandat să vă informați periodic din surse sigure și să rămâneți conectat la noutățile ce apar cu privire la infecția COVID-19.

Informații și programări la telefon 0241 480400.