close

Intervenție deosebit de dificilă realizată la Ovidius Clinical Hospital: Tumoră pancreatică invazivă îndepărtată laparoscopic prin RAMPS

2021-11-22

Cinci ore a durat una dintre cele mai dificile intervenții chirurgicale care a avut loc vreodată în blocul operator Ovidius Clinical Hospital, din Constanța. Pacienta, o femeie în vârstă de 44 ani din Constanța, s-a prezentat la spital după ce a aflat că aici poate fi tratată multidisciplinar, o abordare esențială pentru situația în care se afla. Pacienta a fost diagnosticată cu tumoră pancreatică cu extensie loco-regională iar la Ovidius Clinical Hospital a găsit atât echipa medicală pregătită pentru a realiza o intervenție de o asemenea complexitate cât și dotarea superioară cu tehnologie de ultimă generație necesară realizării intervenției prin tehnica laparoscopică.

„Diagnosticul s-a pus pe baza unor examinări imagistice- ecografie și tomografie computerizată- efectuate pentru elucidarea cauzei unei dureri apărute în partea superioară stângă a abdomenului. Acestea au evidențiat un infarct al splinei apărut ca urmare a invaziei arterei și venei splenice de către tumora pancreatică”, explică medicul care a condus echipa chirurgicală, Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgia hepatobiliopancreatică. „Am ales să efectuăm RAMPS (Radical antegrade modular pancreatosplenectomy) în cazul pacientei noastre. Adică splenopancreatectomie corporeocaudală anterogradă radicală în bloc, o tehnică relativ nouă, descrisă în 2003 de Strasberg ca variantă la rezecțiile corpului și cozii pancreatice standard în tumorile acestora. Această tehnică este sigură și este superioară din punct de vedere oncologic, deoarece realizează un control mai bun al marginii posterioare și o îndepărtare completă a stației primare ganglionare”, a mai adăugat medicul de la OCH.


Ce presupune RAMPS


În funcție de gradul de invazie posterioară, RAMPS poate să implice îndepărtarea glandei suprarenală stângi și a capsulei renale, împreună cu grăsimea prerenală stânga. Intervenția se poate realiza laparoscopic doar în centre cu experiență de către echipe specializate, tehnica fiind denumită LRAMPS – laparoscopic radical antegrade modular pancreatosplenectomy. „Pe înțelesul pacienților, în cazul acesta, aș spune că prin această operație am îndepărtat o tumoră de 8 cm a corpului și cozii pancreasului, împreună cu splina, o parte din porțiunea superioară a stomacului, cu glanda suprarenală stânga, capsula și grăsimea care învelește anterior rinichiul stâng și toți limfonodulii din regiune, astfel încât tumora să fie înconjurată în toate direcțiile de țesut sănătos și să nu mai rămână țesut tumoral în pacient. În chirurgia oncologică, intervențiile de acest tip sunt denumite R0 adică nu lasă țesut tumoral pe loc”, a explicat Dr. Serac.

Intervenția a durat aproximativ 300 de minute, fără să aibă loc incidente sau accidente intraoperatorii, cu pierdere de sânge sub 100 de ml. Piesa operatorie a fost extrasă și trimisă pentru examenul histopatologic, care ulterior a confirmat marginile de rezecție libere de tumoră.

„Pacienta s-a mobilizat și și-a reluat alimentația în prima zi după operație, evoluția a fost simplă, fără complicații, fiind externată în ziua a șasea postoperator. A fost reevaluată de medicul oncolog și, în baza rezultatului histopatologic și a investigațiilor imagistice (PET-CT) postoperatorii care nu au evidențiat țesut tumoral restant, pacienta a început terapia adjuvantă în serviciul de oncologie conform stadiului tumoral”, a spus medicul chirurg.

Echipa care a realizat intervenția a fost formată din Dr. Serac Gabriel, Dr. Alina Vîncă și Dr. Andreea Hanu, medici cu o experiență deosebită în chirurgia laparoscopică, alături de echipa de anestezie și terapie intensivă condusă de Dr. Mociu Stelian. “În acest caz am ales de primă intenție abordul laparoscopic, recuperarea pacientei fiind astfel mult mai rapidă. Din nefericire, puțini pacienți ajung să beneficieze de această operație pentru că diagnosticul acestor tumori este destul de tardiv și, poate, pentru că după diagnostic nu se adresează de la început centrelor cu experiență în această patologie. De această dată, din fericire, pacienta s-a informat foarte bine și a venit la noi la timp”, a precizat Dr. Serac.

„Ovidius Clinical Hospital este o opțiune foarte bună pentru pacienții cu patologie hepatobiliopancreatică și nu numai, deoarece aici găsesc specialiștii cu experiență în această patologie și tehnologia de ultimă generație necesară. La OCH pot face întregul drum, de la diagnostic până la finalul tratamentului, care este complex. În plus, tratamentul trebuie să fie și complet pentru a avea rezultate bune, acestea fiind măsurate în ani de viață”, a mai adăugat medicul. 

Pentru mai multe informații și programări, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.