close

Neurinomul de acustic - o tumoră benignă ce poate fi vindecată dacă este diagnosticată și tratată la timp

2022-04-26

Neurinomul de acustic, tumoră benignă care se dezvoltă din teaca de mielină a unuia din nervii vestibulari, are ca principal simptom vertijul. Boala se numește științific „Schwannom Vestibular” din cauza faptului că se dezvoltă din celule Schwann. Cu toate acestea, nu întotdeauna poate fi depistată la timp, din cauza faptului că are și alte simptome decât vertijul. Acesta a fost și cazul unei paciente recent diagnosticate cu această boală. Dr. Andreea Banu, medic primar în cadrul Policlinicii OCH, povestește:

„Pacienta, în vârstă de 63 de ani, a venit la noi acuzând scăderea auzului la urechea dreaptă. De asemenea, aceasta ne-a povestit și despre prezența intermitentă a acufenelor, adică a unor zgomote în ureche. Simptomatologia debutase aproximativ cu 10 luni în urmă. Am efectuat acumetrie instrumentală, impedansmetrie și audiogramă tonală liminară. Cu toate acestea, examenul clinic de specialitate nu a evidențiat nicio modificare patologică. Am stabilit diagnosticul de hipoacuzie neurosenzorială pe urechea dreaptă, dar având în vedere că o hipoacuzie unilaterală de acest tip ridică probleme de diagnostic diferențial, am recomandat pacientei un RMN cerebral, pe care l-a efectuat tot în cadrul Spitalului OCH. În urma examenului imagistic, a fost relevată prezența unei formațiuni tumorale la nivelul unghiului pontocerebelos de 0,7/1 cm, iar diagnosticul definitiv a fost de ,,Neurinom de acustic drept”, iar pacienta a fost îndrumată spre serviciul de Neurochirurgie.”


În urma investigațiilor de la OCH, pacienta a fost diagnosticată precoce pentru acest tip de tumoră, mai ales că nu prezenta și tulburări de echilibru, și s-a putut trata înainte ca afecțiunea să îi pună probleme mai mari.

„Particularitatea neurinomului de acustic este că se dezvoltă într-un spaţiu restrâns, în contact cu trunchiul cerebral, cerebelul și cu o parte din nervii cranieni, mai ales nervul acustic și facial, dar și nervul trigemen și glosofaringian, atunci când ajunge la dimensiuni mari. Crescând, neurinomul de acustic deplasează și comprimă aceste structuri, ceea ce determină simptomatologia”, explică Dr. Banu.

Neurinomul de acustic este o tumoră frecventă, reprezentând aproximativ 15-20% din tumorile cerebrale la adulţi. Pentru că este o tumoră benignă, nu metastazează.

„Fiind o tumoră benignă, cu o creștere lentă de 1-5 mm pe an în medie, neurinomul de acustic evoluează mult timp asimptomatic. Primele manifestări sunt vertijul, din cauza afectării nervului vestibular, dar și scăderea auzului, în special pentru frecvenţele înalte, pe aceeași parte cu tumora. Frecvent în această fază pacienţii nu folosesc telefonul pe partea afectată. Pe măsură ce tumora crește, auzul se diminuează progresiv până la pierderea totală și pot apărea semne de afectare a altor nervi cranieni”, a mai spus medicul OCH.


Printre efectele neurinomului de acustic se numără scăderea sensibilităţii sau durere pe jumătatea feţei (nervul trigemen), vedere dublă la privirea laterală de aceeași parte (nervul abducens), pareză facială (nervul facial – foarte rar) sau dificultăţi la înghiţire (nervii glosofaringian și vag). De asemenea, din cauza comprimării cerebelului apare o scădere a preciziei mâinii pe partea tumorii și tulburări de mers. În fazele avansate, când tumora este foarte mare și comprimă trunchiul cerebral poate perturba circulaţia lichidului cefalo-rahidian (hidrocefalie), ceea ce determină cefalee (dureri de cap), tulburări de vedere prin edem papilar, accentuarea tulburărilor de mers și scăderea performanţelor intelectuale, iar în cazurile severe alterarea stării de conștienţă (somnolenţă sau comă). De aceea, deși evoluează lent, diagnosticul trebuie pus cât mai precoce.

„Prognosticul vital este bun, neurinomul de acustic fiind o tumoră benignă, care recidivează doar în cazuri excepţionale. Speranţa de viaţă nu este modificată. Pacienţii operaţi de neurinom de acustic pot desfăşura o viaţă normală, fără restricţii”, a concluzionat Dr. Banu.

Pentru că investigațiile ORL sunt un pas deosebit de important pentru o serie de simptome ce pot semnala probleme de sănătate, puteți să vă programați oricând la un consult în Policlinica OCH Constanța sau Spitalul OCH la numărul de telefon 0241.480.400.