close

Piciorul diabetic: o complicație gravă a diabetului

2022-06-13

Piciorului diabetic (alături de retinopatia diabetică și nefropatia diabetică) reprezintă una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, cu impact direct asupra calităţii vieţii bolnavului.

Piciorul diabetic se referă la totalitatea modificărilor produse de diabetul zaharat la nivelul piciorului, mai ales la pacienții prost echilibrați. În fazele cele mai avansate, se poate ajunge la gangrenă diabetică, care în mod frecvent e localizată la nivelul unuia sau mai multor degete şi care se poate extinde la întregul picior. Regulile de igienă şi îngrijire în vederea prevenţiei trebuie respectate cu stricteţe, iar diagnosticarea în faza incipientă a eventualelor leziuni şi instituirea unui tratament adecvat încă de la primele semne ale apariţiei ulcerului diabetic pot evita amputarea – totală sau parţială – a membrului afectat.

Statisticile la nivel mondial arată că tratamentul piciorului diabetic reprezintă 15-25% din totalul cheltuielilor sistemului de sănătate alocate diabetului zaharat. Conform The Lancet (o prestigioasă revistă internațională de medicină generală independentă, fondată în 1823 de Thomas Wakley), la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat undeva în lume, din cauza diabetului (4.320 amputaţii pe zi). În România, specialiştii estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (circa 5.040 amputaţii în fiecare lună).


În 2017, aproximativ 462 de milioane de persoane au fost afectate de diabet tip 2, ceea ce corespunde unui procent de 6,28% din populația lumii (4,4% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, 15% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 50-69 și 22% dintre cei cu vârsta peste 70 de ani).


Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) demarat în 2013, a raportat valori ale prevalenţei duble faţă de estimările anterioare. În ceea ce priveşte situaţia din România, prevalenţa Diabetului zaharat tip 2 a fost anterior evaluată la 5,1% dar studiul PREDATORR a raportat valori duble, de 11,6%.

Prin prisma caracterului epidemic şi a costurilor mari pe care le suportă sistemele de sănătate publică, diabetul zaharat a devenit o problemă majoră la nivel global. Incidența și prevalența diabetului este în creștere la nivel mondial și este a cincea cauză de mortalitate, reprezentând peste 3,8 milioane de decese anual. Mai mult, aceasta scade speranţa de viaţă în medie cu 12-14 ani şi o reduce şi mai mult, în cazul apariţiei la vârste tinere”, precizează dr. Sorina Alina Chelaru, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. „Apariția complicațiilor microvasculare se corelează cu durata diabetului (arată „Writing Team for the Diabetes Control and Complications Trial, 2002) și întârzierea apariției bolii poate preveni apariția complicațiilor”, mai atrage atenția dr. Chelaru.


Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Medicii punctează totodată faptul că „picior diabetic” înseamnă un cumul de probleme care pot conduce la disfuncții tisulare, iar în cele din urmă, în lipsa îngrijirii adecvate și timpurii, se ajunge la amputarea membrului inferior. Modificările ce apar la nivelul piciorului diabetic sunt determinate de neuropatia diabetică, arteriopatia diabetică şi scăderea rezistenţei organismului la infecţii.

Neuropatia diabetică reprezintă o disfuncție a nervilor periferici, cauzată de dezechilibre metabolice (hiperglicemie). Mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie diabetică la un moment dat. Puteți preveni neuropatia diabetică sau puteți încetini progresul acesteia cu un management constant al nivelului zahărului din sânge și un stil de viață sănătos.

În funcție de nervii afectați, simptomele neuropatiei diabetice includ durere și amorțeală la nivelul picioarelor și mâinilor. Neuropatia diabetică periferică reprezintă cea mai frecventă formă și se manifestă bilateral, sub formă de dureri, amorțeli, furnicături, arsuri la nivelul extremității membrelor, ulterior diminuarea sensibilității (imposibilitatea diferențierii dintre cald și rece). În evoluție, apar scăderea forței musculare, dificultăți în menținerea echilibrului, iar în stadiile avansate ulcere/infecții ale țesuturilor moi. Majoritatea neuropatiilor afectează atât funcția motorie, cât și pe cea senzitivă, însă deseori una dintre ele este mai afectată decât cealaltă.

Boala arterială periferică este o afectare ce apare ca urmare a fluxului sangvin insuficient la nivelul țesuturilor. Studiile epidemiologice evidenţiază faptul că, la persoanele care suferă de diabet, arteriopatia membrelor inferioare este mult mai frecventă decât la populaţia generală. Circulaţia deficitară poate afecta pielea, contribuind la formarea ulcerelor, împiedicând, în acelaşi timp, vindecarea rănilor. Totodată, unele bacterii şi fungi se dezvoltă foarte uşor pe terenul unei glicemii ridicate, putând descompune pielea şi complica ulcerele. Complicaţiile mai grave includ infecţii ale ţesutului cutanat profund sau osos.

Medicină integrativă


Alți factori de risc pentru piciorul diabetic sunt:
• Abuzul de alcool și tutun;
• Supraponderalitatea;
• Vechimea diabetului.

Semne și simptome ale piciorului diabetic:
• senzația de amorțeală şi/sau de furnicături, care se simt mai accentuat pe timpul nopţii sau în repaus;
• senzația de arsură;
• o durere ascuțită sau crampe;
• slăbiciune musculară;
• ulcerații, infecții, leziuni;
• înroșire, umflare, miros neobişnuit;
• calozități (bătături) și/sau fisuri;
• piele uscată sau decolorată;
• picioarele sunt reci la atingere;
• puncte fierbinți pe zona plantară.

Piciorul diabetic nu apare peste noapte. Este un fenomen care se manifestă treptat. De aceea, îndemnul pentru diabetic este de a-și controla cu atenție glicemia (fluctuațiile glicemiei pot accelera afectarea nervoasă) și de a-și verifica cu grijă picioarele în fiecare zi.

Tratamentul diabetului la OCH


Respectați igiena zilnică, spălați-vă cu apă caldă și săpun. Evitați, însă, menținerea îndelungată a picioarelor în apă. Persoanele cu diabet pot avea o sensibilitate diminuată sau chiar absentă, de aceea, trebuie să fie atente la frig sau la apa foarte caldă, deoarece este posibil să nu simtă corect temperatura şi se pot răni.

De reținut: uscați-vă picioarele și spațiul dintre degete cu mare atenție, prin tamponare delicată, cu un prosop moale. Folosiți o loțiune hidratantă, ca să preveniți crăparea pielii, dar ocoliți spațiile interdigitale. Optați pentru șosete de bumbac sau fibre care absorb transpirația, fără cusături deranjante sau strânse pe gleznă. Tăiați-vă unghiile drept, purtați încălțăminte de mărimea potrivită, în care vă puteți mișca degetele. Verificați cu atenție, zi de zi, dacă aveţi bășici, tăieturi, vânătăi, piele crăpată sau care se exfoliază, roșeață, inflamații. Ca să nu vă scape nimic, folosiți o oglindă sau rugați un membru al familiei să vă ajute să vă examinați picioarele. Evitați să vă loviți la picioare, încălțați papuci sau ceva lejer chiar și în casă.

Țineți legătura cu un medic specialist în îngrijirea piciorului (podiatru) sau cu diabetologul dumneavoastră, ca să aveți parte de cea mai bună consiliere legată de îngrijirea picioarelor. Orice simptom (durere, mâncărime, fisuri, descuamare cu iritaţii, înnegrirea unghiilor, lipsa sau diminuarea sensibilităţii) sau orice modificare a pielii la nivelul piciorului poate fi un semnal de alarmă, iar diabeticul trebuie să meargă de urgență la medic.

Diabetul zaharat de tip 2: cauze și tratament


Prevenția este cea mai bună cale, de aceea țineți cont de următoarele aspecte:
• controlul glicemiei,
• activitatea fizică zi de zi (30 de minute),
• igiena riguroasă,
• protejarea extremităților de temperaturi foarte ridicate ridicate sau foarte scăzute,
• evitarea fumatului,
• evitarea apariției unor răni,
• monitorizarea atentă a picioarelor. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.