close

Ziua Mondială a Fizioterapiei – anul 2022 este centrat pe artroză

2022-09-08

Ziua Mondială a Fizioterapiei este marcată anual pe 8 septembrie.

Pentru fizioterapeuți, este un prilej pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la contribuția esențială a acestei profesii în ceea ce privește mobilitatea, independența funcțională și îmbunătățirea calității vieții persoanelor din lumea întreagă.

Ca în fiecare an, se alege o temă pe care World Physiotherapy pune accentul, iar anul 2022 este axat pe ARTROZĂ, o patologie care afectează peste 500 de milioane de oameni la nivel global (Global Burden of Disease, 2019), respectiv 7% din omenire. La grupa de vârstă de peste 60 de ani, procentul populației afectate ajunge la 15%. Este a cincea cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Termenul „artroză” (uzura articulară) se referă la una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului postural și musculo-scheletal. Atunci când o articulație se uzează, stratul său protector, cartilajul și, uneori, osul subiacent sunt deteriorate. Boala afectează în principal mâinile, umărul, genunchiul sau articulația șoldului.

Coxartroza – boala degenerativă a articulației șoldului


Fiziokinetoterapeuții sunt specialiștii care dezvoltă, mențin și restabilesc mișcarea și capacitatea funcțională a oamenilor. Ei pot ajuta oamenii în orice etapă a vieții, atunci când mișcarea și funcția sunt influențate de îmbătrânire, leziuni, boli, tulburări, afecțiuni, accidente sau factori de mediu.

De multe ori, întâlnim situații concrete în care bolnavii cronici reușesc s își gestioneze mai bine starea de sănătate deoarece apelează la fizioterapie. Mulțumită fizioterapiei, multe persoane se recuperează după boli sau accidente grave și își recapătă viața independentă.

De Ziua Mondială a Fizioterapiei, fiziokinetoterapeuții îi sfătuiesc pe cei afectați de artroză cum să gestioneze cât mai bine viața cu această afecțiune:

• să adoptate un stil de viață activ, care să mențină mușchii tonifiați;
• să mențină greutatea corporală și, dacă e cazul, să piardă kilogramele în exces;
• să apeleze cu încredere și neîntârziat la fizioterapeut, pentru un program personalizat de exerciții și terapii.

Fiziokinetoterapia ajută organismul uman să se trateze, recupereze sau relaxeze cu ajutorul factorilor fizici: masaj, apă, electricitate, căldură, lumină, exercițiu fizic.

Prin procedurile fizioterapeutice, pacientul își va ameliora durerea, își va restabili capacitatea de mișcare, se va reface după o operație sau chiar va evita intervenția chirurgicală.
Fizioterapia este pentru toate vârstele, iar fiziokinetoterapeuții au cunoștințe profunde despre modul în care funcționează organismul uman și cum impactează acest aspect starea psihică a fiecărui individ.


La Ovidius Clinical Hospital, fiziokinetoterapia se practică în cadrul Laboratorului de recuperare și reabilitare medicală. Sălile de fizioterapie sunt completate de sala de kinetoterapie și de bazinul de hidrokinetoterapie.

Aparatura modernă, de ultimă generație, și calitatea profesională și umană a specialiștilor din Laboratorul de recuperare și reabilitare medicală OCH sunt garanția pentru pacient a obținerii rezultatelor dorite.

De ziua lor, colegii și pacienții le doresc fizioterapeuților si kinetoterapeuților OCH sănătate și realizări profesionale la fel de pline de succes ca și până acum!