close

Cancerul anal este strâns legat de infecția cu HPV

2022-09-09

Cancerul anal este o boală în care celulele maligne (canceroase) se formează în țesuturile anusului. Canalul anal este un tub scurt (circa 4 cm), la capătul rectului, prin care scaunul (materia fecală) este eliminat din corp.

Majoritatea cancerelor anale (80%) sunt legate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Cancerul anal este un tip mai puțin frecvent de cancer decât cancerul de colon sau rect.

Estimările Societății Americane de Cancer pentru cancerul anal în Statele Unite pentru 2022 arată că se vor înregistra aproximativ 9.440 de cazuri noi (3.150 la bărbați și 6.290 la femei) și aproximativ 1.670 de decese (930 la femei și 740 la bărbați).

Semnele și simptomele cancerului anal nu sunt specifice acestei maladii, putând fi oricând confundate cu alte afecțiuni anoperianale (hemoroizi, fisuri anale) și includ:

• Sângerare sau scurgere de mucus / puroi din anus sau rect;
• Durere în zona anusului;
• Apariția unei mase tumorale care crește;
• Mâncărimi, arsuri anale;
• Tulburări de tranzit intestinal;
• Balonare;
• Presiune în zona anusului;
• Incontinență fecală.


Este important ca persoanele cu astfel de manifestări să se prezinte la medic pentru un diagnostic corect. Totodată, e posibil ca să fie persoane afectate de cancer de anus asimptomatice.

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal


Cancerul anal se formează atunci când o mutație genetică transformă celulele normale și sănătoase în celule anormale. Celulele sănătoase cresc și se înmulțesc la o rată stabilită, murind în cele din urmă la un moment stabilit. Celulele anormale cresc și se înmulțesc fără control și nu mor. Celulele anormale care se acumulează formează o masă (tumoare).

Celulele canceroase invadează țesuturile din apropiere și se pot separa de tumoarea inițială, pentru a se răspândi în altă parte a corpului (spunem că metastazează). Anusul este format, în mare parte, din straturile exterioare ale țesutului cutanat și parțial din intestin. Doi mușchi în formă de inel (mușchii sfincterului) deschid și închid regiunea anală și lasă fecalele să iasă din corp. Cancerul anal apare atunci când celulele sănătoase din anus se modifică și se dezvoltă necontrolat, formând o tumoră.

De reținut: cancerul anal este strâns legat de o infecție cu transmitere sexuală, respectiv infecția cu HPV (Human Papilloma Virus), detectat în majoritatea cancerelor anale. Se crede că HPV este cea mai frecventă cauză a cancerului anal. Infecția cu HPV crește riscul de a face mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul anal și cancerul de col uterin. Infecția cu HPV poate provoca și veruci genitale.


Sunt mai mulți factori care cresc riscul de cancer anal, cum ar fi:

– Vârsta; cele mai multe cazuri de cancer anal apar la persoanele de 50 de ani și peste.
– Parteneri sexuali multipli;
– Sexul anal;
– Fumatul;
– Istoric de cancer: persoanele care au avut cancer de col uterin, vulvar sau vaginal au un risc crescut de cancer anal.
– Medicamentele sau afecțiunile care suprimă sistemul imunitar: persoanele care iau medicamente imunosupresoare, cele afectate de HIV (virusul care cauzează SIDA) sunt în zona de risc crescut de cancer de anus.

Colonoscopia de rutină - metodă de prevenție a cancerului de colon


Dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală la OCH precizează:

Diagnosticul presupune evaluarea și anamneza pacientului, examinarea zonei afectate (examen digital rectal), analize de sânge, anuscopie, colonoscopie, ecografie transanală, RMN plevin, excizia leziunilor și examinarea lor hostopatologică.

Cancerul anal se răspândește rar (metastazează) în părți îndepărtate ale corpului. Doar un mic procent din tumori s-au răspândit, dar cele care o fac sunt deosebit de dificil de tratat. Cancerul anal care metastazează cel mai frecvent se răspândește la oase, ficat și plămâni.


Cancerul anal e de mai multe tipuri:

• carcinom cu celule scuamoase (provin din celulele plate care căptușesc regiunea anusului);
• adenocarcinoame (15% dintre cazuri; pornesc de la celule din glandele regiunii anale);
• cancer de piele (sau cancer de piele perianal, un număr mic care afectează pielea din afara anusului);
• limfoame și tumori stromale gastrointestinale (tipuri foarte rare).

Stadializarea cancerului anal:

– Stadiul 0: cancerul este numai în stratul superior al țesutului anal;
– Stadiul I: cancerul s-a răspândit dincolo de stratul superior al țesutului anal, dar este mai mic de 2 cm diametru; nu s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în alte organe;
– Stadiul II: cancerul are diametrul mai mare de 2 cm, dar nu s-a extins încă la organele din apropiere sau în ganglionii limfatici;
– Stadiul III: cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din rect, în zona abdomenului sau în organele din apropiere (vagin, vezica urinară);
– Stadiul IV: cancerul a metastazat.

Tratamentul cancerului anal presupune radioterapie, chimioterapie sau combinația celor două. Chirurgia este o opțiune mai puțin frecventă pentru acest cancer, deși dacă tumora e mică și poate fi îndepărtată ușor este o opțiune bună; la fel, dacă folosirea chimioterapiei nu a dat rezultate.

Rezecția abdominoperianală este o abordare radicală și implică îndepărtarea anusului, a rectului, a părții din colon, a unor țesuturi musculare învecinate și, uneori, a unor ganglioni limfatici înconjurători, pentru a reduce riscul reapariției cancerului. În timpul operației, va fi formată o colostomie permanentă pentru a permite eliminarea fecalelor” a explicat dr. Stamule.

Nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul anal, dar există câteva indicații pentru a reduce riscul de apariție a acestuia:

– Practicarea sexului în condiții de siguranță poate ajuta la prevenirea HPV și HIV, doi viruși cu transmitere sexuală care pot crește riscul de cancer anal. Se recomandă folosirea prezervativelor (în special în caz de sex anal) și testarea periodică pentru infecțiile cu transmitere sexuală;
– Este recomandată vaccinarea împotriva HPV;
– Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu mișcare, dietă echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea cantității de alcool.
– Screening periodic în caz de antecedent personal sau familial de cancer.


Prognosticul depinde de mărimea tumorii și de răspândirea ei.

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.