close

Impactul obezității asupra persoanei - sfatul psihologului

2017-06-27

Obezitatea este o boală care afectează pacientul foarte mult din punct de vedere psihic. Este dificil să treci prin viață ani de-a rândul fără să ai controlul propriului corp. De la dilemele din sufletul persoanei suferinde, până la judecata și lipsa de empatie a celor din jur, sunt o mulțime de factori emoționali care pot agrava boala. Este greu de înțeles prin ce trece o persoană cu obezitate, dacă nu ai suferit de probleme de greutate, și bolile asociate, niciodată.

Oana Marta, psiholog în cadrul Ovidius Clinical Hospital, specialist ce face parte din echipa extinsă ce se ocupă de tratamentul chirurgical al persoanelor cu obezitate, detaliază în continuare psihologia persoanei afectate de obezitate.

„Creșterea în greutate până la atingerea gradului de obezitate este, din punctul de vedere al psihologiei, rezultatul încercărilor repetate de a rezolva o problemă ce rămâne nerezolvată pentru om. Studiile au arătat că unele persoane mănâncă mai mult decât le este necesar pentru a-și satisface foamea atunci când sunt afectate de depresie, anxietate sau alte dezechilibre emoționale, așa-numitul mănâncat compulsiv. Obezitatea este adesea rezultatul acestor probleme, dar nu putem neglija faptul că ajunge să fie și cauza lor. Ne aflăm într-un cerc vicios în care, cu cât mai mari sunt conflictele emoționale, cu atât mai mare este și incidența obiceiurilor alimentare nesănătoase. Este bine-cunoscut faptul că se mănâncă mai mult decât este necesar pentru a se trăi sănătos din motive care nu au nimic de-a face cu necesitatea fiziologică. Acesta este momentul în care trebuie să aducem în discuție frica, singurătatea, umilința, eșecurile, devalorizările din copilărie, lipsa iubirii sau lipsa determinării de a face o schimbare în viață. Dacă în istoria ta de viață din trecut sau prezent există întâmplări dintr-unul din domeniile de mai sus, atunci povestea ta trebuie ascultată“, explică Oana Marta, psihologul din cadrul OCH.

Momentul în care pacientul obez decide să recurgă la tratamentul chirurgical pentru a scăpa de greutatea prin care trece, este plin de emoție. Pentru mulți, operația de gastric sleeve este singura speranță pe care o mai au la o viață normală. De aceea, în cadrul consultului inter-disciplinar dinaintea efectuării intervenției chirurgicale, este inclusă discuția cu un psiholog.

„Discuția cu psihologul are ca scop, printre altele, identificarea unor obiceiuri alimentare care au la baza motive de ordin emoțional. Acestea nu pot fi îndepărtate prin operație chirurgicală. Tehnologia și progresele în domeniul medicinei fac posibile ‚gastric sleeve-ul’ în condiții de maximă siguranță, cu recuperare rapidă și rezultate uimitoare. Urmează o scădere rapidă și sigură în greutate. Starea de bine generală pe care o va avea odată începută scăderea în greutate nu este însă garantată la infinit și trebuie recunoscut faptul că uneori temerile, tristețile, au capacitatea să se deghizeze în obiceiuri pe care nu le recunoaștem la timp. Aceste aspecte nu pot fi rezolvate într-o singură întâlnire cu psihologul, dar sunt obligatoriu de discutat, în cazul în care le apar. Dacă sunteți printre persoanele care vor să se trateze chirurgical, puteți observa post-operator unele sentimente de descurajare, tristețe profundă, lipsa de sens, neînțelegerea rostului vieții sau orice astfel de emoție negativă. Prima bătălie este deja câștigată atunci când reușiți să recunoașteți problema și cea mai mare dovadă de putere este să recunoști că există“, precizează psihologul OCH.

Pacienții care aleg Ovidius Clinical Hospital pentru tratamentul chirurgical al obezității cu intervenția de gastric sleeve au parte de suportul medical al cadrelor din echipa de chirurgie bariatrică, al celor care fac parte din serviciul de diabet, nutriție și boli metabolice, dar și al unui psiholog, în cadrul unei echipe multi-disciplinare de medici specialiști. Fiecare afecțiune poate fi tratată mai ușor și rezultatele peste așteptări, dacă pacientul se preocupă de aspectul emoțional al problemelor cauzate de obezitate.  

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple. 

Momentul în care pacientul obez decide să recurgă la tratamentul chirurgical pentru a scăpa de greutatea prin care trece, este plin de emoție. Pentru mulți, operația de gastric sleeve este singura speranță pe care o mai au la o viață normală. De aceea, în cadrul consultului inter-disciplinar dinaintea efectuării intervenției chirurgicale, este inclusă discuția cu un psiholog.