close

Ce trebuie să știi despre afecțiunile tiroidei de la specialistul OCH

2019-09-24

Hormonii influențează absolut tot ceea ce se întâmplă în organismul uman. Și nu de puține ori dăm vina pe ei când simțim că ceva nu funcționează corect în ceea ce privește sănătatea noastră. Dacă avem dreptate ori nu, doar medicul endocrinolog poate să ne lămurească pentru că specialitatea care studiază sistemul endocrin, ce prezintă un rol esențial în menținerea echilibrului funcțional al organismului, se numește endocrinologie. Detalii pe care toți trebuie să le știm despre această ramură medicală și rolul ei aflăm de la Dr. Șeila Ibadula, medic specialist endocrinologie la Ovidius Clinical Hospital:

”Componentele sistemului endocrin sunt: glandele endocrine, hormonii, căile de transport hormonal și receptorii hormonali. În ansamblu, glandele sunt responsabile de producția, stocarea și secreția diferiților hormoni cu rol în reglarea echilibrului hidro-electrolitic, controlul volumului plasmatic și a tensiunii arteriale; reglarea echilibrului fosfo-calcic, reglarea balanței energetice și controlul metabolizării nutrienților, utilizarea și stocarea energiei, coordonarea răspunsurilor metabolice și hemodinamice în condiții de stres, reglarea creșterii și dezvoltării organismului dar și a funcției reproductive.”

Este, așadar, foarte importantă identificarea semnelor și simptomelor care pot indică prezența unei afecțiuni endocrinologice și adresarea medicul endocrinolog în cazul în care acestea apar.  

”Există numeroase boli ale sistemului endocrin, care presupun de cele mai multe ori disfuncții funcționale ca urmare a unei producții hormonale scăzute, în exces sau o producție hormonală anormală.

Printre cele mai întâlnite disfuncții amintim afecțiunile glandei tiroide care reprezintă cele mai frecvente tulburări în patologia endocrină”, precizează medicul.  

Glanda tiroidă este un organ impar, situat la baza gâtului, cu rol în producerea hormonilor tiroidieni. Activitatea sa endocrină constă în sinteza, stocarea și eliberarea în circulație a hormonilor tiroidieni (T4 și T3). Echilibrul funcțional al tiroidei reprezintă o condiție esențială în realizarea creșterii, dezvoltării și a unui comportament psiho-social adecvat al omului.

”Patologia glandei tiroide este una extrem de complexă, glanda putând fi afectată structural sau funcțional. Astfel, problemele tiroidei includ: hipotiroidismul (deficit de hormoni tiroidieni), hipertiroidismul (exces hormonal), nodulul/nodulii tiroidieni și cancerul tiroidan”, a adăugat Dr. Șeila Ibadula.  

Simptomele afecțiunilor tiroidei

Simptomele afecțiunilor tiroidei trebuie să ne trimită neapărat la medic. Iată care sunt acestea:

  • Simptomatologia în hipotiroidism poate presupune: gușă (mărirea de volum a glandei tiroide), oboseală, somnolență, intoleranță la frig, păr și tegumente uscate, constipație, bradicardie, incapacitatea de concentrare, forță musculară redusă, tulburări ale ciclului menstrual, impotența, ± creștere în greutate.
  • Simptomatologia în hipertiroidism: gușă, agitație psihomotorie, nervozitate, insomnie, scădere ponderală nejustificată, tahicardie, palpitații, intoleranță la căldură, transpirație excesivă, slăbiciune musculară.
  • Simptomatologia în cazul nodulilor sau a cancerului tiroidian este de cele mai multe ori absentă, majoritatea cazurilor fiind caracterizate de o funcție tiroidiană normală. Unele cazuri pot prezenta o mărire de volum a tiroidei însoțită de simptomatologie de tip compresiv: disconfort cervical anterior, greutate la respirație, disfonie și tulburări la înghițire.

”Este greu de spus că există un motiv anume pentru apariția acestor afecțiuni, fiind mai degrabă un cumul de factori genetici, cât și de mediu. Aceștia sunt prezenți  în mediul înconjurător fiind reprezentați de agenți poluanți organici, substanțe ce intră în compoziția pesticidelor, a produselor cosmetice și a cremelor, a maselor plastice sau substanțe folosite în diferite domenii industriale având ca rezultat contaminarea apei, a solului și a aerului cu efect dăunător asupra organismului.

În aceste condiții, cel mai bine ar fi să adoptăm un stil de viață sănătos, echilibrat, activ, pe cât posibil de evitat substanțele posibil dăunătoare sănătății sistemului endocrin. De reținut: netratate, afecțiunile endocrinologice pot avea consecințe grave asupra bunei funcționari a întregului organism”, ne sfătuiește medicul.

Pacienții care vin să se trateze la OCH pot beneficia de servicii medicale complete presupunând: consult endocrinologic, investigații biologice (analize generale și hormonale) și imagistice (ecografie, RMN, CT) și consiliere individualizată privind afecțiunile endocrinologice.

”Rolul medicului endocrinolog se bazează în primul rând pe o comunicare eficientă cu pacientul astfel încât dezechilibrele hormonale să fie diagnosticate și tratate precoce evitând astfel apariția complicațiilor”, a încheiat Dr. Ibadula.