close

Pietrele la rinichi sunt îndepărtate fără tăietură la Ovidius Clinical Hospital

2019-10-03

Diagnosticul de litiază renală (pietre la rinichi) este primit de pacienți cu o teamă deosebită - provoacă instant frica de durere. Să elimini pietrele pe cale naturală este deosebit de dureros și chiar și chirurgical nu este una dintre intervențiile ușoare. Din fericire, din pasiunea pentru metode și tehnologii noi care îmbunătățesc tratarea și diagnosticarea pacientului, Ovidius Clinical Hospital din Constanța a achiziționat un ureterorenoscop flexibil care poate fi folosit în îndepărtarea pietrelor la rinichi fără nicio tăietură. Cum este posibil așa ceva, ne explică Asist. Univ. Dr. Azis Olgun, medic primar urologie la OCH:

”Ureterorenoscopul flexibil este folosit într-o intervenție endoscopică, deci abordul se face prin orificiile naturale ale organismului, mai exact prin uretră. Trece apoi în vezica urinară, mai departe în ureter, și după în căile urinare intrarenale. Noi aici avem posibilități multiple de evidențiere a calculului. Anterior se pune diagnosticul de litiază adică de piatră, iar după putem verifica ecografic. Dar în sala de operație putem să identificăm și fluoroscopic, adică sub ghidaj radiologic, calculul, unde este acesta, cum se fragmentează și dacă s-au eliminat fragmentele. Sunt mai multe tipuri de proceduri. În cazul ureterorenoscopiei flexibile pe orificiile naturale, se poate ajunge până la căile urinare intrarenale, la nivelul calicelor. Astfel se pot fragmenta calculii în interiorul rinichiului, în interiorul calicelor, și se pot extrage de acolo cu același instrument. În această situație nu mai e nevoie de un abord percutanat, adică de o incizie chiar și minimă.”

În timpul acestei proceduri pacientul se află sub anestezie generală sau rahianestezie, așa că nu simte nimic. Mai mult decât atât, având în vedere că medicul extrage toate fragmentele de calcul, nu mai rămân bucățele care ar putea sau ar trebui să se elimine singure.

”Desigur, fragmentele mici care sunt de nivel submilimetrice le lăsăm să se elimine singure însă acestea nu prezintă importanță patologică și nu se simt când sunt eliminate. După intervenție pacientul simte doar disconfortul creat de prezența stentului JJ care se suprimă la 2-3 săptămâni postoperator. Prezența acestui cateter este obligatorie. La 2-3 zile de la suprimarea acestuia, pacientul putem spune că este în remisiune completă”, a adăugat medicul.

Ureterorenoscopul flexibil are mai multe utilizări

Asist. Univ. Dr. Azis Olgun detaliază:

”Ureterorenoscopul flexibil este de fapt un uretero-renoscop, deoarece vedem și calea urinară intrarenală. Acesta are rolul de a pătrunde pe căile urinare până chiar la nivelul calicelor renale și acolo avem posibilitatea fragmentării și extragerii fragmentelor de piatră din rinichi. În ceea ce privește laserul, aceasta este modalitatea de fragmentare a calculilor ce se poate face prin intermediul unor fibre care sunt foarte fine, de ordinul a 200-300 de microni și în același timp foarte eficiente și puternice.

O altă întrebuințare a acestui echipament este și de cauterizare a tumorilor mici ale căii urinare. Există mai multe setări ale aparatului laser care permit fragmentarea în bucăți mai mari sau mai mici.

Diferența față de ureterorenoscopia semirigidă pe care o aveam până acum este că se pot aborda pe calea urinară naturală calculii nu numai la nivelul ureterului, ci și la nivelul caii urinare intrarenale, adică în bazinet și în calice. Până acum aveam posibilitatea abordului calculilor doar de pe ureter și eventual cei situați la nivelul joncțiunii dintre bazinet și ureter. Cu acest instrument avem posibilitatea să trecem dincolo de această joncțiune și să ajungem până la nivelul calicelor, adică să acoperim complet întreaga cale urinară.”

Indicația utilizării unei metode sau alta o face însă diagnosticul. Orice litiază poate fi tratată la Ovidius Clinical Hospital, fiind singurul spital privat din Dobrogea care oferă posibilitatea pacienților de a trata litiaza urinară prin ureterorenoscopia flexibilă cu laser, ureterorenoscopie semirigidă, NLP. Informații și programări la telefon 0241 480 400.