close

Mamografia - examenul preventiv care îți poate salva viața

2020-06-05

Știai că după vârsta de 45 de ani, la fiecare 2 ani trebuie să faci o mamografie? Acest examen simplu te poate ajuta să descoperi cancerul de sân, boală care ,diagnosticată într-un stadiu incipient, poate fi vindecată. Din păcate, femeile din România nu recunosc încă importanța screening-ului mamografic și se gândesc mai degrabă să îl evite din motive care sunt mai degrabă mituri. Unul dintre mituri, demontat din ce în ce mai mult de tehnologia nou-apărută, ar fi că mamografia iradiază si este foarte dureroasă.


Iată ce spune despre acest subiect Ș.L. Dr. Carmen Ciufu - medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital, specialistul care conduce secția de imagistică a noului Centru de excelență OCH dedicat cancerului de sân:


„Noul mamograf achiziționat de OCH este cel mai performant din zonă, l-am ales pentru că reduce doza de iradiere. Mai mult decât atât, durata compresiei este una scurtă, doar 2 secunde pentru fiecare sân, așa că nu vorbim de un disconfort mare.”


Care sunt pașii pentru realizarea screening-ului imagistic la OCH

Ce trebuie să știe orice femeie care se prezintă la medic pentru o mamografie de rutină?:
- să nu fie însărcinată
- să fie în primele 15 zile din prima zi a ultimei menstre.


Femeile aflate la menopauză se pot prezenta oricând la examenul mamografic.


Pentru a înțelege mai bine cum se realizează aceasta examinare, am rugat-o pe Ș.L. Dr. Carmen Ciufu să ne explice toți pașii:
„Examenul mamografic este de scurtă durată. Se discută întotdeauna cu pacienta pentru a obține cât mai multe informații despre motivele prezentării la medic, antecedente personale și familiale. Se începe cu examenul clinic. După toate acestea, tehnicianul efectuează mamografia bilateral, expunere care durează 2 secunde pentru fiecare sân. Se fac câte 2 incidențe la fiecare sân, în total 4 incidențe. Totul durează foarte puțin. Scopul este să descoperim cancerul de sân în stadii cât mai mici, stadiu în care poate fi vindecat. Doar cu o echipă bine instruită și închegată și un aparat performant examinările pot fi de calitate. Cu cât cancerul de sân este mai avansat, cu atât tratamentul este mai agresiv, iar rata de supraviețuire scade. Cu cât pacienta vine mai repede la medic, cu atât șansa de supraviețuire este mai mare. Tratamentul cancerului de sân descoperit într-o fază incipientă este strict chirurgical și pacienta nu mai urmează tratament chimioterapic sau radioterapie.”


Echipa OCH este foarte bine antrenată, investigația fiind personalizată pentru fiecare pacientă.


Protocolul european prevede screening-ul cancerului de sân prin examen mamografic la fiecare doi ani pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 ani și după această vârstâ de cate ori este nevoie. Pentru femeile cu vârsta până în 44 ani examenul ecografic este cel mai util. Ș.L. Dr. Carmen Ciufu ne spune de ce.


„Structura sânului este diferită, în funcție de vârsta femeii. Până la vârste de 40-45 ani țesutul glandular este dens, fibros, și atunci mamografia nu penetrează și nu poate depista tumori mici. În această situație completăm examenul mamografic cu tomosinteza sau efectuăm o ecografie. Trebuie adaptat tipul de examinare vârstei femeii. În acest caz medicul radiolog este cel care decide conduita. Întotdeauna gândim fiecare caz în parte. Aici, la OCH, avem absolut toată tehnologia necesară unui diagnostic rapid și corect al cancerului de sân.”


În Centrul de excelență OCH dedicat Cancerului de sân, există în dotare: mamografie cu tomosinteză, ecografie, rezonanță magnetică.


În funcție de rezultatul obținut la mamografie sau ecografie uneori următorul pas este puncția- biopsie. Diagnosticul histopatologic al oricărui nodul mamar se poate face doar prin biopsie.


La OCH biopsia tumorilor de sân se poate realiza fără durere și în condiții de maximă siguranță.


Pacientele pot accesa serviciile de prevenție, diagnostic și tratament pentru cancerul de sân din cadrul Centrului de excelență OCH fără să își facă griji. Au fost luate cu rigurozitate toate măsurile necesare pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-Cov-2:
• În toate unitățile OCH a fost implementat triajul epidemiologic.
• Toate investigațiile, consultațiile și tratamentele se fac cu programare telefonică în prealabil, triajul continuând la intrarea în unități; pentru pacienții care urmează să se interneze, se realizează și analiza RT-PCR și CT pulmonar.
• Întreg personalul OCH este echipat în conformitate cu standardele de siguranță în contextul Covid-19; pacienții trebuie să poarte masca de protecție pe toată durata șederii în spital sau policlinică și să păstreze distanța de siguranță de 1,5 metri față de celelalte persoane.

De ce OCH – Centrul de excelență pentru Cancerul de Sân?

Ovidius Clinical Hospital a creat un nou concept, OCH – Centrul de excelență pentru Cancerul de Sân. Aici sunt implementate protocoalele europene pentru fiecare etapă din procesul de diagnostic și tratament al acestei boli. Au fost achiziționate echipamentele de top, revoluționare și s-a format cea mai bună echipă multidisciplinară de specialiști dedicați și implicați în fiecare etapă din drumul lung urmat de femeile depistate cu cancer de sân, inclusiv cu recuperarea postoperatorie.

Toate acestea deoarece cancerul de sân diagnosticat la timp și tratat corect poate fi vindecat.

În cadrul Centrului de excelență dedicat cancerului de sân femeile pot beneficia de:

- Prevenție cu Alprevia
- Diagnostic imagistic complet (Mamografie, Ecografie, Rezonanță magnetică, Computer tomografie)
- Puncție - biopsie a tumorilor de sân sub ghidaj ecografic și analgo-sedare
- Marcarea preterapeutică ecoghidată a tumorilor infraclinice de sân
- Diagnostic histopatologic și imunohistochimic
- Chirurgie minim invazivă - Ganglionul Santinelă cu Sentimag
- Terapii medicamentoase inovative
- Testare genetică prin Roche România
- Specialiști oncologi de TOP din Constanța și New York
- Consiliere psihologică pre și postoperatorie
- Recuperarea postoperatorie

Cancerul de sân diagnosticat la timp și tratat corect poate fi vindecat.