close

Despre profesia de medic gastroenterolog și afecțiunile gastrointestinale cu Dr. Raluca Caraivan - medic specialist gastroenterologie

2020-08-11

Șansele de a cunoaște cu adevărat medicul pe care îl vezi față în față doar la un consult medical sunt destul de mici. De multe ori plecăm din cabinet curioși să aflăm mai multe despre cei în mâinile cărora ne punem sănătatea. În cadrul Ovidius Clinical Hospital, ne străduim să punem la dispoziția pacienților noștri toate informațiile de care au nevoie pentru a cunoaște mai bine spitalul și profesioniștii care activează în el. Astfel, profitând de faptul că Dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie, face parte din echipa OCH încă din anul 2016, i-am adresat o serie de întrebări despre parcursul său profesional și specialitatea medicală pe care o reprezintă, la care a avut amabilitatea să răspundă.

Reporter: Care a fost parcursul dvs. profesional și cum ați ajuns să colaborați cu Ovidius Clinical Hospital?

Dr. Raluca Caraivan: Am absolvit Facultatea de Medicină Generală din Constanța, după care am urmat 4 ani de rezidențiat la Spitalul Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța. Am auzit de Ovidius Clinical Hospital, bineînțeles, încă din rezidențiat. Recunosc faptul că îmi doream încă de atunci să lucrez într-un spital privat multi-disciplinar, dotat la cele mai înalte standarde, așa cum este OCH. Este practic cel mai mare spital privat din sud-estul României și este o tendință naturală, cred, să îți dorești să lucrezi cu cei mai buni.


R: Ce planuri aveți pentru specialitatea dvs. la Ovidius Clinical Hospital?

Dr. R.C.: Noi, medicii, suntem într-o formare medicală continuă, participăm frecvent la evenimente medicale. Poate mai puțin în această perioadă, în care, din cauza pandemiei multe evenimente au fost anulate. Însă totul se adaptează, iar medicii au tendința să se adapteze cel mai rapid la o schimbare. Formarea profesională este permanentă și trebuie să continue, în acest moment prin conferințe video – online. În ceea ce mă privește, îmi doresc să aprofundez tehnica endoscopiei, care avansează foarte rapid și prin prisma tehnologiei. Endoscopia intervențională face posibile lucruri care nu cu mult timp în urmă erau doar de competența chirurgiei. Acest lucru, la cel mai înalt nivel, ar presupune stagii de practică peste hotare, lucru la care momentan nu mă pot gândi, în primul rând datorită restricțiilor COVID-19.

R: Cum v-ați adaptat la noile echipamente ce trebuie purtate în timpul investigațiilor?

Dr. R.C.: Greu! Ne este foarte greu să stăm câteva ore îmbrăcați așa. Este foarte cald, nu putem respira bine, uneori ni se aburesc ochelarii și mișcările necesare în plus ne încurcă foarte mult în timpul investigațiilor. Este mai greu la prima investigație, însă apoi ne adaptăm. După ce ne apucăm de treabă, mai uităm de echipament, îl adoptăm ca fiind un lucru natural, pentru că siguranța noastră și a pacienților este cea mai importantă.

R: Pentru ce fel de servicii vă pot găsi pacienții?

Dr. R.C.: Fiind un spital multidisciplinar serviciile medicale sunt variate. Dacă ne referim strict la partea de gastroenterologie, pornim de la consultații, ecografie, paracenteză, analize de laborator și putem merge până la proceduri endoscopice cu sedare, iar analgo-sedarea se desfășoară la OCH în cele mai sigure condiții. Endoscopia digestivă superioară, colonoscopia - în funcție de patologia întâlnită, biopsie cu diagnostic anatomo-patologic, iar apoi putem oferi tratament specializat în colaborare cu ceilalți medici din echipa multidisciplinară a OCH. Putem oferi astfel soluții integrate de diagnostic și tratament. Putem avea grijă de un pacient care intră pe ușa spitalului neștiind de ce afecțiune suferă - până la tratamentul și îndepărtarea celor mai grave tumori. Există situații în care pacientul se reface și se reîntoarce acasă uneori chiar și în timp record.

R: Mai toți oamenii se plâng la un moment dat de tulburări digestive. Care credeți că sunt miturile în ceea ce privește afecțiunile gastroenterologice, ce îi dezinformează cel mai mult pe aceștia?

Dr. R.C.: Cel mai des întâlnesc pacienți care cred că ceaiurile sunt bune pentru afecțiunile digestive. Mai ales în gastrite, ceaiurile fac chiar rău. Sunt contraindicate. Ceaiurile conțin cafeină, chiar dacă în cantitate mică, suficientă cât să producă o hiperaciditate la nivelul stomacului. Alt exemplu ar fi în credința populară că ficatul se "regenerează", își "revine", se "vindecă". Ficatul se regenerează până la un moment dat. Însă dacă vorbim de o ciroză hepatică, aici lucrurile sunt definitive. Un ficat cu fibroză importantă nu se va regenera niciodată cu nici unul dintre produsele hepatoprotectoare de pe piață, indiferent ce impresie ne lasă reclamele dirijate prin politici de marketing.

R: Dar care sunt factorii care determină cel mai des afecțiunile gastroenterologice?

Dr. R.C.: Cel mai des, afecțiunile gastroenterologice sunt dictate de alimentație. În primul rând: alcoolul. Incriminat ca și factor de risc în mai toate afecțiunile. De la boli hepatice până la cancerul colo-rectal sau în afecțiunile pancreatice. Toate organele au de suferit. Al doilea: fumatul. Se cunoaște ca și factor de risc în apariția gastritelor, prin creșterea hiperacidității. Nu ne place să auzim sau să citim aceste lucruri, "toți doctorii spun la fel", dar acesta e adevărul și nu este nicio "conspirație", alcoolul și fumatul produc pancreatită cronică, cancerul colo-rectal etc. Și nu în ultimul rând, cumulat cu stilul de viață și alimentația nesănătoasă. Grăsimi, prăjeli, afumături, mezeluri etc. Tubul nostru digestiv, din momentul în care ingerăm un aliment, devine practic interfața între acel lucru și restul corpului care absoarbe substanțele respective. Este oarecum normal că prima barieră - tubul digestiv - de care se lovesc toate substanțele (mai mult sau mai puțin nocive pentru organism), să fie uneori și prima sau cea mai afectată. Suntem ceea ce consumăm.


R: Ce ar trebui să știe pacienții pentru a avea mai multă grijă de sistemul lor digestiv?

Dr. R.C.: Să mănânce regulat. Le spun tuturor pacienților că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Să evite cafeaua și țigara pe stomacul gol. Și bineînțeles, consumul ridicat de fructe și legume este indicat. Spălate, cu mare atenție la cojile necomestibile (tratate cu substanțe care fac fructele și legumele să nu se degradeze timp îndelungat pe rafturile magazinelor). Trebuie să fim atenți la tot ceea ce mâncăm și totodată să nu cădem în polul antagonic - să nu mâncăm nimic toată ziua. Trebuie să existe un echilibru și în special balanța să se încline către lucrurile naturale și cât mai puțin nocive pentru organismul nostru.

Pentru programări la medicul gastroenterolog, dar și la celelalte specialități medicale din cadrul Ovidius Clinical Hospital, pacienții pot suna la 0241 480 400.