close

16 octombrie – Ziua Internațională a Anesteziei

2020-10-16

Ce-ar fi medicina fără anestezie? Cu siguranță este o întrebare la care nici nu ne imaginăm să ne gândim. Importanța anesteziei în medicină este deosebită, așa că o zi dedicată celor care o practică face cinste profesiei și progreselor făcute în jurul ei.

În fiecare an, 16 octombrie este Ziua Internațională a Anesteziei. Această dată a fost aleasă pentru că pe 16 octombrie 1846 a fost efectuată oficial prima anestezie generală de către medicul stomatolog Thomas Morton. El a realizat o intervenție chirurgicală folosind anestezia eterică.

„Anestezia este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Proprietățile sedative ale macului erau cunoscute încă de pe vremea persanilor. În schimb, anestezia modernă a început la mijlocul secolului XX, înainte de acestă perioadă fiind utilizate anesteziile cu eter dietilic, numit eter sulfuric atunci”, povestește Dr. Stelian Mociu, medic primar antestezie și terapie intensivă în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Progresele spectaculoase pe care le-a făcut această specialitate de la apariția ei, au lăsat în urmă vremurile de neimaginat când chirurgia era practicată fără nici un fel de anestezie.

„Odată cu evoluția științifică și tehnologică, lucrurile s-au schimbat și în acest domeniu extraordinar de mult. Dacă vă întrebați cum, vă detaliez. Putem lua ca și exemplu câteva tipuri de anestezie precum: anestezia generală sau cea de conducere, dintre care menționăm anestezia spinală și epidurală. Tehnicile sunt aceleași dar calitatea acelor si a cateterelor epidurale s-a îmbunătățit odată cu evoluția melaturgiei și a industriei prelucării plasticului. Și în anestezia inhalatorie tehnica a rămas în principiu aceeași: se administrează un gaz și pacientul adoarme, însă diferența în zilele noastre este făcută de calitatea gazului anestezic administrat. O evoluție spectaculoasă a avut loc în tehnologie, farmacologie, medicamentele pe care le folosim. Avem acum mult mai multă siguranță în succesul manevrei, atât noi - ca medici, cât și pacienții noștri. Nu mai vorbim despre evoluția tehnologiei în ceea ce înseamnă monitorizarea pacientului, care a ajuns la un nivel spectaculos de interesant. Acum putem să monitorizăm aproape orice problemă”, explică Dr. Mociu.

Anestezistul a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai tehnici specialiști ai oricărui spital. Aparatele și tehnologia folosite sunt atât de sofisticate, încât practica medicală a anesteziei are cu totul alte nuanțe acum, față de 10 ani în urmă.

„Tehnologia ne face munca mai ușoară, dar în același timp mai grea. Anestezistul a devenit, în opinia mea, un mic IT-ist al spitalului. Practicienii din zilele noastre ar trebui să aibă o afinitate către tehnologie”, a adăugat medicul.

O ramură deosebită a anesteziei pe care se pune accent la Ovidius Clinical Hospital este Terapia Durerii. Ce presupune ea, ne spune tot Dr. Stelian Mociu:

„Terapia Durerii este o supraspecializare disponibilă în multe specialități, dar în principal, în România, este practicată de anesteziști. Aceasta vine în ajutorul pacientului în trei etape diferite: durerea cronică, durerea acută și durerea perioperatorie. Pentru practica medicală înseamnă o evoluție frumoasă și interesantă din ultimii ani, și cred că își va continua parcursul. Pentru pacient înseamnă ameliorarea și îmbunătățirea calității vieții.”

Ovidius Clinical Hospital este una dintre instituțiile spitalicești unde achizițiile de tehnologie medicală nouă, de cea mai bună calitate, sunt o prioritate pentru ca pacienții să poată avea parte de soluții moderne. De asemenea, specialiștii ATI ai spitalului au parte de trainguri și participări la congrese și workshop-uri de top, pentru a asigura un act medical modern și actual în ceea ce privește administrarea anesteziei.

„Pacientul care vine la noi, la Ovidius Clinical Hospital, trebuie să se aștepte la tot ce e mai bun și mai corect față de el. La tot ce e fair-play pentru situația în care se află atunci. Când pacienții se prezintă la noi, trebuie să știe că echipa de anestezie și terapie intesivă de la OCH este pregătită, specializată și supraspecializată în România și în străinătate. Am făcut toate aceste specializări și vom continua să ne perfecționăm pentru pacienții noștri și pentru ca noi, OCH, să putem oferi un serviciu de înaltă calitate în continuare”, a concluzionat medicul.

O ramură deosebită a anesteziei pe care se pune accent la Ovidius Clinical Hospital este Terapia Durerii.