close

Boala parodontală

2021-04-15

Boala parodontală (parodontita) este o afecțiune inflamatorie, indusă de o infecție bacteriană cronică, ce afectează gingia, ligamentele alveolo-dentare și osul alveolar, cauzată de microorganisme prezente în placa dentară. Dr. Cătălina Corduneanu - medic specialist stomatologie în cadrul Policlinicii OCH Constanța ne explică despre acestă afecțiune.

Acumulările crescute de placă bacteriană se datorează unei igiene orale defectuoase și sunt favorizate de factori locali: tartru dentar, lucrări protetice/obturații incorect adaptate, anomalii dentomaxilare.

Factorii favorizanți de ordin general sunt:

• Fumatul – chiar și cu o igienă orală foarte bună, fumătorii suferă o pierdere osoasă mult mai mare și sunt predispuși mai mult în dezvoltarea pungilor parodontale. Statisticile arată că în 90% din situații, tratamentele aplicate la fumători eșuează. Un alt studiu demonstrează că, la un an după renunțarea la fumat, pacienții răspund mult mai bine la tratament.
• Genetica – modul în care sistemul imunitar reacționează în boala parodontală diferă de la o persoană la alta din cauza diferențelor genetice.
• Dieta defectuoasă – o dietă bogată în alimente procesate și carbohidrați crește tendința de inflamare a gingiilor.
• Stresul
• Obezitatea
• Stări fiziologice
• Boli sistemice (diabet, hipovitaminoză, leucemie)
• Tratamente medicamentoase (utilizate în epilepsie, boli cardiovasculare)
• Consumul de droguri

Pacienții cu boală parodontală prezintă următoarele simptome:

-durerea este prezentă sub formă de dureri spontane, la masticație;
-inflamații/modificări de culoare ale gingiilor;
-gingivoragii (spontan sau după periaj);
-retracții gingivale (coroane dentare alungite);
-mobilitatea dinților;
-halitoza (din cauza infecției anaerobe).

Diagnosticul necesită evaluare parodontală, examinare clinică și radiologică.


Tratamentul bolii parodontale

"Dacă se intervine în prima etapă (reversibilă) a parodontitei, evoluția bolii poate fi oprită. În fazele avansate, se ajunge la accentuarea mobilității dinților și pierderea acestora de pe arcadă, consecința fiind edentații reduse sau extinse", menționează Dr. Corduneanu.

Consecințele bolii parodontale

În Europa, conform unui studiu efectuat de Oral Health, peste 50% din populație suferă de o boală parodontală și peste 10% au dezvoltat o formă gravă, cu pierderea dinților. Parodontita ne poate afecta sănătatea orală, dar și calitatea vieții din punct de vedere estetic, emoțional, social și chiar financiar.

Studiile Academiei Americane de Parodontologie au demonstrat că boala parodontală este asociată și cu alte afecțiuni generale:

1. Inflamații ale amigdalelor și alte afecțiuni ale aparatului respirator (pneumonie);
2. Diabetul – boala parodontală, prin factorul microbian poate determina modificări ale glicemiei;
3. Afecțiuni cardiovasculare (infarctul miocardic, ateroscleroza);
4. Nașterea prematură;
5. Boli renale cronice.

Cum tratăm boala parodontală la OCH?

Metode preventive

Prevenirea unei boli este întotdeauna pe primul plan. Pacientul trebuie să respecte câteva condiții:
-controale periodice preventive de minim 2 ori pe an;
-periajul corect și utilizarea aței dentare și a apei de gură ca mijloace suplimentare de igienizare;
-asigurarea unei alimentații bogate în fructe și legume și reducerea produselor rafinate, care favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Tratamentul curativ este ales în funcție de stadiul afecțiunii. În fazele incipiente, se recomandă un detartraj și periaj profesional, completate de o igienă orală adecvată. La nevoie, se pot recomanda diferite substanțe medicamentoase. În stadii avansate, tratamentul este de durată și implică mai multi pași. Printre soluțiile disponibile se numără și terapia fotodinamică antimicrobiană. Cu ajutorul acesteia se poate trata infecția bacteriană, ceea ce duce la diminuarea administrării de antibiotic pe cale generală. 

Programările se pot face la numărul de telefon 0241 480 400.