close

Să previi este mai ieftin decât să tratezi

2021-09-13

Conform Eurostat, românii cheltuie mai puțin de 8 euro pe an pentru prevenția medicală, clasându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Suedia este pe primul loc, unde o persoană cheltuie 165 de euro/an pentru prevenție. La noi, pacienții merg la medic doar atunci când au o problemă, nicidecum să discute metode prin care își pot păstra sănătatea cât mai mult timp. Cu toate acestea, „să previi este mai ieftin”, ne spune Ș.L. Dr. Bogdan Pană, medic primar management sanitar și sănătate publică, doctor în științe medicale și colaborator OCH.


„Din experiența mea, relația românului cu starea de sănătate este mai degrabă bazată pe curativ decât pe preventiv. Românii s-au obișnuit să acceseze sistemul atunci când este mare nevoie, dar mai puțin pentru a preveni. Le este mai la îndemână să cheme ambulanța să meargă direct în urgență, decât să ceară ajutorul medicului din timp. Între 5 și 15 % dintre români fac screening, față de țările occidentale unde procentul este de 70-80%.”

Din păcate, această atitudine este reflectată și în alt tip de statistici. Speranța de viață în România este cu 5 ani mai mică decât media Uniunii Europene, adică 75 de ani versus 80 de ani, spun studiile UE. Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că au o stare de sănătate foarte bună. În Germania, de exemplu, doar 65% declară acest lucru.

„Prevenția este cea mai cost-eficientă modalitate de a-ți menține starea de sănătate, de a scădea mortalitatea, este demonstrat peste tot în lume. Ca să calculăm direct cât costă să previi, trebuie să vorbim de tarifele la privat. În sistemul public, percepția este de gratuitate și atunci e mai greu să faci această analiză din perspectiva individului. De exemplu, o colonoscopie este între 300-600 lei și prin această investigație poți să vezi în stadiu incipient dacă există sau nu un cancer de colon. În cancerul de colon mai întâi apar polipii și apoi, în câțiva ani, se malignizează, adică devin canceroși și boala se extinde. Dacă la colonoscopie se descoperă un polip, atunci se face rezecție colonoscopică sub anestezie și această manevră costă în jur de 800 lei. Un cancer operabil în stadiu incipient începe să te coste 15.000-20.000 lei și stai în spital nu 4-5 ore, ci 4-5 zile. Exemple de genul acesta pot continua, putem să aducem în discuție un test Papanicolau, unde analiza poate costa până în 100 lei și prin aceasta se poate evita un cancer care ar costa de altfel zeci de mii de lei ca să îl operezi”, explică Dr. Pană.


Stilul de viață este responsabil de sănătatea noastră în cea mai mare proporție și nu moștenirea genetică. Așadar, prevenția poate începe cu ce mâncăm, câtă activitate fizică facem, dar și cum gestionăm stresul. Pe lângă stilul de viață, asigurarea de sănătate joacă un rol esențial.

„Asigurarea este instrumentul financiar care te acoperă când te îmbolnăvești și este foarte importantă. De aceea este și obligatorie în multe țări civilizate. Partea a doua vine odată cu prevenția în care decizi tu, ca individ, că nu vrei să ajungi într-o situație dramatică. Noi am ales pentru prima aplicație online pentru prevenție – Alprevia Online – bolile cardiovasculare, cancerele, diabetul și depresia. Bolile cardiovasculare și cancerele de col, de sân, colorectal, bronho-pulmonar și de prostată nu sunt toate pericolele pentru sănătatea noastră, dar reprezintă 80% din mortalitate, deci dacă alegi să previi aceste boli și să le eviți, sau să le tratezi în stadiu incipient, iată cum costurile tale vor fi mult mai mici”, a explicat medicul OCH.


Dar care sunt considerentele pe care românii le iau în vedere atunci când decid să aleagă un furnizor de servicii medicale sau altul? Dr. Pană ne-a răspuns:

„Când vor să aleagă un furnizor de servicii de sănătate, românii se uită la proximitate, să îi fie la îndemână. Dar iau în seamă și performanța, ce medici sunt cei mai buni, cine pe cine cunoaște. În general, ne bazăm pe recomandările prietenilor, pe ce se publică pe internet. Nu există o încredere generală în sistemul de sănătate și atunci fiecare caută să își obțină informații care să îi dea încredere că alegerea pe care a făcut-o este foarte bună.”



Alprevia Online – primul algoritm de prevenție personalizată din România disponibil gratuit


Alprevia Online este soluția cu care a venit Ovidius Clinical Hospital în întâmpinarea celor care vor să acționeze preventiv atunci când vine vorba de sănătatea lor.

„Alprevia este un instrument de informare, educare și comunicare pentru pacient care conține în el toate recomandările de prevenție din ghiduri dezvoltate în decurs de câțiva ani. Aici poți afla riscurile tale personalizat. Sunt foarte multe variabile de măsurat pentru pacient. De exemplu, dacă o femeie a avut mama sau mătușa cu un cancer de sân, atunci recomandarea este să își monitorizeze cancerul de sân începând de la 40 de ani, dacă nu, atunci începe de la 50 de ani. Algoritmul personalizează toate aceste recomandări în funcție de individ și atunci când ți se aplică ție sunt mult mai importante și mai utile decât dacă e o recomandare generală”, a detaliat Dr. Pană.

Realitatea de acum ne-o petrecem în mare parte în online, de aceea Alprevia este ușor de găsit de pe orice dispozitiv.

„Putem folosi Alprevia de acasă, de pe plajă, de la muncă. Doar trebuie să fim atenți cu datele introduse în aplicație pentru că trebuie să fie reale, astfel încât și recomandările să fie folositoare la rândul lor. În 10 minute pot să am o imagine clară și corectă asupra stării mele de sănătate, asupra evaluării de risc și asupra căii pe care ar trebui să o urmez. Alprevia ar trebui folosit cel puțin o dată pe an, urmărite recomandările, introduse rezultatele analizelor și astfel persoana va sta în zona de risc scăzut pentru afecțiunile menționate”, a mai adăugat medicul.


Aplicația Alprevia Online nu înlocuiește medicul. Pentru un rezultat optim, sugestiile aplicației trebuie discutate cu un medic care să supravegheze pacientul în noile măsuri pe care acesta le va lua pentru sănătatea sa.

Mai multe detalii aici.